Taş ekmeği tatlısı, Elazığ yöresine ait şerbetli bir tatlıdır ve son dönemde Gelinim Mutfakta programında yapılmasıyla sosyal medyada büyük ilgi gördü. Misafirlerinize sunabileceğiniz bu nefis tatlıyı evde kolaylıkla yapabilirsiniz. İşte, taş ekmeği tatlısının malzeme listesi ve pratik tarifi.

Taş Ekmeği Tatlısı Malzemeleri

Krep için:

2 yumurta
2 su bardağı süt
3 su bardağı su
3 yemek kaşığı yoğurt
2 su bardağı un
1 çay kaşığı karbonat

Şerbeti için:

3 su bardağı su
3 su bardağı toz şeker
Birkaç damla limon suyu
125 g tereyağı

Aralarına dökmek için:

Klasik Böreklerden Sıkıldınız mı? Bu Soslu Börek Tarifi Tam Size Göre! Klasik Böreklerden Sıkıldınız mı? Bu Soslu Börek Tarifi Tam Size Göre!

2 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi

Taş Ekmeği Tatlısı Nasıl Yapılır?

Krep Hazırlığı:

Krep malzemelerini derin bir kabın içine alın ve topaklanmadan iyice çırpın.
Yanmaz, yapışmaz tavayı fırça yardımıyla 2 damla yağ ile yağlayın ve iyice ısıtın.
İncecik bir tabaka olacak şekilde harç bitene kadar krepleri alt-üst pişirin ve soğumaya bırakın.

Şerbet Hazırlığı:

Şerbet malzemelerini ocağa alın. Kaynamaya başlayınca 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alın.
Başka bir tavada tereyağını eritip şerbetin üzerine dökün ve yağlı bir şerbet elde edin.

Tatlıyı Oluşturma:

Soğuyan kreplerin boyutuna uygun küçük bir tepsi alın.
Bir tane krep koyun ve üzerine sıcak şerbetten bir kepçe döküp bolca ceviz veya fındık serpin.
Bir krep, bir şerbet, bir çekilmiş ceviz şeklinde krepler bitene kadar bu işlemi tekrarlayın.
Hazırlanan tatlıyı birkaç saat dinlendirin.
Pasta gibi dilimleyerek servis edin.

Püf Noktaları

Taş ekmeği tatlısını yaparken dikkat etmeniz gereken püf noktalar, kreplerin incecik olması ve şerbetin sıcak bir şekilde kreplerin üzerine dökülmesidir. Ayrıca, tatlıyı dinlendirerek lezzetinin daha iyi oturmasını sağlayabilirsiniz.

Muhabir: Burhan Arar