Televizyon ekranlarındaki yarışmalara giren, birbirinden lezzetli yemekler arasında sunumu yapılan yöresel lezzetlere ait Manisa'nın meşhur Bohça Kebabının yapılışını sizler için araştırdık. Manisa bohça kebabı, Manisa yöresine ait lezzetli ve doyurucu bir et yemeğidir. Krep hamuru ile sarılan etli harç, beşamel sos ve kaşar peyniri ile fırında pişirilir. Bu yemek, özel günlerde veya misafir ağırlamak için idealdir.
Manisa bohça kebabı yapmak için gerekli malzemeler şunlardır:
· Krep hamuru için; 2 adet yumurta, 2 su bardağı süt, 2,5 su bardağı un, 1 çimdik tuz
· İç harcı için; 700 gram kuşbaşı et, 2 adet soğan, 2 adet sivri biber, 2 adet domates, 2 adet havuç, 1 kase haşlanmış bezelye (konserve de olabilir), 1 yemek kaşığı salça, tuz, karabiber, pul biber, 1,5 su bardağı sıcak su
· Beşamel sos için; 2 yemek kaşığı tereyağ, 2 yemek kaşığı un, 2 su bardağı süt, karabiber, tuz, muskat
· Üzeri için; 1 büyük kase rendelenmiş kaşar peyniri
Manisa bohça kebabının yapılışı ise şöyledir:
· Öncelikle krep hamuru için malzemeleri karıştırma kabına alın ve pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar çırpın. Yapışmaz bir tavayı hafifçe yağlayın ve hamurdan bir kepçe alarak tavaya yayın. Arkalı önlü pişirerek krepleri hazırlayın.
· Etleri kavurarak başlayın. Bir tencereye sıvı yağ koyun ve kızdırın. Etleri üzerine ekleyin ve yüksek ateşte suyunu salıp çekene kadar kavurun. Sebzeleri küçük küçük doğrayın ve etlere ilave edin. Salça ve baharatları da ekleyip karıştırın. Bezelyeyi de ilave edin ve sıcak suyu da ekleyip karıştırın. Tencerenin kapağını kapatın ve orta ateşte etler yumuşayana kadar pişirin.
· Beşamel sos için tereyağını bir tencerede eritin. Unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun. Sütü azar azar ekleyerek sürekli karıştırın. Karabiber, muskat ve tuz ilave edip yoğunlaşana kadar pişirin.
· Bir kasenin içine bir krep yerleştirin ve ortasına etli harçtan dört kaşık kadar koyun. Krebin kenarlarını harcın üzerine katlayarak bohça şeklini verin. Katlanmış tarafı alta gelecek şekilde fırın tepsisine dizin. Tüm krepleri bu şekilde hazırlayın.
· Bohçaların üzerine beşamel sosu dökün ve her birinin üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
· Manisa bohça kebabınız servise hazır. Afiyet olsun.