Milliyetçi Sol Parti (MİLLİ SOL) Genel Başkanı Gazeteci Hüseyin Alpay, Ankara’da düzenlediği basın toplantısında partisinin görüşlerini kamuoyuyla paylaştı. Alpay, genel af, Bağkur reformu, ekonomi ve diğer güncel konulara değinirken, yerel siyasete dair açıklamalarını memleketi Tokat’ta yapacaklarını ifade etti.

Türk-İş Verileri: Açlık ve Yoksulluk Sınırı

Alpay, Türk-İş’in 2024 Haziran ayı açlık ve yoksulluk sınırı verilerini değerlendirerek, "Haziran’da açlık sınırı 18 bin 978 lira 77 kuruş olarak açıklanırken, yoksulluk sınırı 61 bin 820 lira 10 kuruşa yükseldi. Bunun Türkçesi şudur: Türkiye nüfusunun yüzde 90’ı açlık ve yoksulluk sınırında yaşıyor. Bu ayıp iktidara yeter," dedi.Whatsapp Image 2024 07 21 At 11.02.01

Yeterli Gıdaya Ulaşamayan Milyonlar

Halkın mevsimlik sebze ve meyvelere ulaşamadığını belirten Alpay, Birleşmiş Milletler (BM) 2023 Sürdürülebilir Kalkınma Raporu'nda Türkiye’deki 14,8 milyon insanın yeterli gıda tüketemediğinin yer aldığını hatırlattı. "Türkiye’nin çocukları yeterli beslenemiyor," diyen Alpay, "UNICEF’in Türkiye Çocuk Araştırması 2022 Raporu’nda peynir ve yoğurt gibi süt ürünlerini her gün tüketemediği belirtilen çocukların oranı yüzde 42,2; ekmek veya makarna gibi tahıl içeren yiyecekleri her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı yüzde 62,4; meyveyi her gün tüketmediği belirtilen çocukların oranı yüzde 49,5; sebzeyi her gün tüketmediği belirtilen çocukların oranı yüzde 67; et, tavuk veya balığı her gün tüketmediği belirtilen çocukların oranı yüzde 87,3. Bu gerçeği millet affetmeyecek," ifadelerini kullandı.

Esnafa Sicil Affı ve Çekte Hapis Cezası Kaldırılsın

Alpay, karşılıksız çeklerin adet ve tutarlarında artış olduğunu gündeme getirerek, "Türkiye Bankalar Birliği'nin Risk Merkezi raporlarında karşılıksız çeklerin adet ve tutarlarında artış olduğu görülüyor. Karşılıksız çek ve protestolu senetlerdeki artışın önüne geçmek için esnafın sicil affına ihtiyacı var. Kredi alamayan esnaf ya tefecilerin eline düşüyor ya da çek ve senet kullanmak zorunda kalıyor, borcunu ödeyemediğinde de hapis cezası ile karşılaşıyor. Çek Kanunu yeniden düzenlenerek hapis cezası kaldırılmalı, esnafa sicil affıyla krediye ulaşması kolaylaştırılmalıdır," görüşünü savundu.

Çile dolu yaşantısı bestekar yaptı Çile dolu yaşantısı bestekar yaptı

 

Editör: Nurhan İçmez