Düzenli veteriner hekim kontrolleri yalnızca kedilerin değil, insanların da sağlığını korur,” dedi.
Dünyada her 10 kediden yalnızca 4’ü düzenli sağlık kontrollerinden geçiriliyor. Kedi sahipleri, kedilerini yalnızca hastalandığında veya yaralandığında veteriner kliniğine götürdüklerini belirtirken, Türkiye’deki kedi sahiplerinde de maalesef benzer bir durum söz konusu. Araştırmalara göre, günümüzde her 3 kedi sahibinden 1’i kedileri hastalık semptomu göstermesine rağmen kedilerini hemen sağlık kontrollerinden geçirmediğini belirtiyor. Doğaları gereği hastalık semptomlarını ustalıkla gizleyebilen kediler için ise, bu durum ciddi sağlık sonuçlarını beraberinde getiriyor.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, koruyucu hekimliğin hayvan sağlığı ve refahı kadar zoonotik hastalık risklerinin önüne geçilebilmesi için de önemli olduğunu vurguladı:
“Hayvanseverlik oldukça fazla bilinç, özveri ve sorumluluk gerektiriyor. Yaşamlarını evde geçiren kedilerin veteriner hekimlere daha az götürülmeye ihtiyacı varmış gibi yanlış bir kanı mevcut. Veteriner hekimlik mesleği olarak hayvanlara sağlıklı bir yaşam sunabilmek üzere yeterli donanıma sahibiz, fakat yine de yaşamını kurtarabileceğimiz, hastalıklarını onlara çok fazla zarar vermeden engelleyebileceğimiz oldukça fazla sayıda kedi, düzenli veteriner hekim kontrollerinden geçirilmemeleri sebebiyle sağlığından ve daha da kötüsü hayatından oluyor. Öte yandan, zoonotik hastalıklarla mücadelede ön koşul, hayvan sağlığı hizmetlerinin etkin olarak sürdürülmesi ve ulaşılabilir olmasının sağlanmasıdır. Bu noktada tüm hayvan sahiplerinin farkındalığına ve sorumluluklarını yerine getirmelerine ihtiyacımız var. Daha fazla hayvanın yaşamını kurtarabilmemiz ve insanlar için zoonotik hastalık risklerini kontrol edebilmemiz adına veteriner hekim kontrollerinin aksatılmaması gerekir.”
Arslan sözlerine şu şekilde devam etti: “Koruyucu hekimlik uygulamaları kedinizin sağlığına, birlikte yaşam boyu sürecek dostluğunuza yapılmış değerli bir yatırımdır. Sürdürülebilir bir sağlık ve refah bir yaşam için tedavi edici sağlık uygulamalarına paralel ‘koruyucu hekimlik’ anlayış ve uygulamaları önceliklendirilmelidir. Çünkü korumak tedavi etmekten daha kolay, daha ekonomik ve daha insancıldır. Yapılan çalışmalar, sağlık ile ilgili endişelerin yanında koruyucu hekimlik uygulamalarının hasta sahibi için yarattığı maliyetin, hastalık tedavisinin yarattığı maliyetin çok daha üzerinde olduğunu gösteriyor. Sağlık riskleri ertelemeye gelmez; kedinizin rutini dışına çıkan tüm davranışlarını ve tuvalet, miyavlama, kaşınma gibi size farklı sağlık verileri sunabilecek eylemlerini takip altında tutmalısınız. Şüphelendiğiniz herhangi bir durumda vakit kaybetmeden veteriner hekiminizle iletişime geçmeniz ve düzenli ziyaret planlamanız kedinizin yaşamı için fark yaratan bir adım olabilir.”
İstanbul Veteriner Hekimler Odası (İVHO), Kedici Veteriner Hekimler Derneği (KEDVET), Kedi Hekimliği Derneği (KHEDİ), Klinisyen Veteriner Hekimler Derneği (KLİVET), Küçük Hayvan Veteriner Hekimleri Derneği (KHVHD) ve Acil Veteriner Hekimleri Derneği’nin (TuVECCA) destekleri ile, Royal Canin tarafından hayvan sahiplerini kedileri için düzenli sağlık kontrolleri planlamaya teşvik ederken koruyucu hekimlik uygulamalarının önemi konusunda farkındalık yaratmayı ve kedilere yönelik sağlık hizmetlerini iyileştirmeyi amaçlayan “Kedinizi Veteriner Hekimine Götürün” ulusal farkındalık kampanyası düzenleniyor. (Burhan Arar)