Asal Araştırma şirketinin Türkiye geneli, Bu Pazar milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz? seçim anketini geçen hafta bakmıştım.

Partilerin oy kaybettiği iller ve artırdığı illeri de inceledim.

Tokat'ta partiye göre değil adaya göre oy artması ve kaybedilmesi gibi bir durum yaşanıyor.

Tokat özelinde ayrıca Milletvekillerin oy oranlarına etkiside yüksek. Özellikle ilçelerde kızgınlar, küskünlerin tercihlerinde, Ak Parti Milletvekillerine olan tepki adaylara kaybettirirken, MHP Milletvekili Yücel Bulut’un seçmen üzerinde ki etkileşimi adaylarına kazandırıyor. CHP Milletvekili Kadim Durmaz bu dönem çok doğru bir strateji geliştirerek adaylar üzerinden siyaset yapıyor.

Ak Parti Milletvekilleri ve teşkilatları, 26 Mart’ta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Tokat’ta düzenleyeceği miting ile seçmenin fikrinin değişeceği kanısı içerisinde.


Parti oylarına karşılık aday oyları merkezde ve bazı ilçelerde orana yarı yarıya etki ediyor. Tokat’ın seçim sonuçlarını genel siyasetin değil adayların etkileyeceğini düşünenlerdenim bu dönem için.

Dün Cuma günü, Pazar, Turhal ve Zile ilçelerimizi ziyaret ettim.

Anketlere yansımayan aday ve çevre profilinin yerelde çok etki ettiğini görüyoruz.

Örneğin, Turhal'da CHP oyu belediye başkanı seçilmek için yeterli değilken, adayın ismi ve çevre etkisi ile biranda iddialı olabiliyor.

CHP Turhal Belediye Başkan Adayı Erdem Ural ile dün biraz sohbet ettim. Erdem Ural, 1 Nisan sabahı için kendine özgüveni tam. Turhal'ı beş yıl biz yöneteceğiz diye ekliyor.

Aday profilinin etkisi, başkanlık için seçmenin benimsediği bir aday ile, Turhal'da tercihler CHP lehine doğru gidiyor.

CHP Adayının benimsenmesine karşın, Turhal’da Ak Parti Adayı Ümit Soylu kaybetsin diye bir ittifak yapılmış sanki. Ak Partinin bu kadar güçlü olduğu Turhal’da kaybedecek algısı oluşturulmasının nedenleri çok.

Ak Partinin Turhal’ı tekrardan alması için Ümit Soylu’nun, seçmen üzerinde ki etkileşimini artırması lazım. Teşkilat ve partilileri kazanma iddiası etrafına toplayabilmesi gerekir. Zaman içerisinde değişkenlikleri yazacam. Turhal’da oturmamış bir şeyler var.


Zile'de CHP Belediye Başkanı Şükrü Sargın halen favori aday. Sol seçmen birlik içerisinde Şükrü Sarının etrafında toplanmış. Sağ seçmen şu an Milliyetçi Hareket Partisinin Adayı Ali Özgan üzerinde dururken, Özgan, Şükrü Sargın'ı başkanlık koltuğundan edebilir.

Ali Özgan üzerinde de sağ seçmende bir beraberlik ruhu oluşmuş. Görüştüğüm Ak Partili arkadaşlarda Ali Özgan'ın kazanma durumunun olduğunu söylüyorlar. Ali Özgan, Zile’de başkan adayı olarak 2019 seçimlerine katılmış seçmen profilini çok iyi biliyor.

Zile'de Ak Partinin Adayı Mustafa Taştan çok çalışkan ve güçlü bir aday. Mustafa Taştan için bir hafta daha zaman var tam izlenim yapmam için.

Zile’de MHP ve Ak Parti seçmenin bir kısmı kendi aralarında ki en güçlü adayı kazandırmak için beklediğini de söylemeliyim.1200-1500 arası oy geçişleri Zile’de başkanlığı belirler.

Pazar ilçesinde Ak Parti Adayı Erdoğan Yılmaz ve MHP Adayı Şerafettin Pervanlar başa baş yarışıyor diyebilirim. 2019 seçimlerinde ki oy oranlarına baktığımda Şerafettin Pervanlar, Belediye Başkanı Erdoğan Yılmaz’ı çok zorlayacak gibi duruyor.

Tokat Merkezde iki dönemdir Belediye Başkanlığı yapan Eyüp Eroğlu en güçlü aday. Ak Parti Belediye Başkan Adayı Eyüp Eroğlu gücünü korurken, diğer seçimlerde ki gibi 3. dönemi için, rahat bir seçim geçirmediğini gözlemleyebiliyorum. Genel siyasetin özellikle ekonomide ki olumsuz etkilerini de iktidar belediyesi olmasından dolayı bir hayli yaşıyor.

Milliyetçi Hareket Partisi Belediye Başkan Adayı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu 24 Şubat itibari ile artık Eyüp Eroğlu’nu en yakın takip eden aday olarak karşımıza çıkıyor. Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, valinin oğlu, babanın oğlu söylemlerinden kurtularak Tokat Belediye Başkanlığına ismi ile talip olduğunu konuşulan ses getiren vaatleri ile seçim çalışmalarını devam ettiriyor.

Asal Araştırma şirketinin Türkiye Geneli “Bu Pazar milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?” Anketine tekrar bakalım.

▪️AK Parti:%34.8
▪️CHP:%23.2
▪️MHP:%9.7
▪️DEM Parti:%9.4
▪️İYİ Parti:%8.5
▪️Yeniden Refah:%4.8
▪️Zafer Partisi:%3.7
▪️Türkiye İşçi Partisi:%2.1
▪️Memleket Partisi:%0.8
▪️Diğer:%3.0

Bu dağılıma görede Türkiye genelinde partilerde oy kaybı yaşanırken Yeniden refah Partisi ve Zafer Partisinde oy artışları gözüküyor.

Sandığa gidecek seçmenin %13’lük tarafsız kısmı var. Bu oran tarafsız olarak adayların çalışmalarını seyrediyor. Ve bu %13’lük kısmın ağırlıklı tercihi kim olursa başkan o olacak.

Saygılarımla