Kurban Bayramı'nda misafirlerinizi şaşırtacak şerbetli bir tatlı arıyorsanız, kıyır kıyır kalburabastı tarifi tam size göre. Evde kıyır kıyır bir kalburabastı yapmaya ne dersiniz? İşte adım adım tarifi ve püf noktalarıyla kalburabastı yapımı:

Malzemeler:

125 gram margarin veya tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı irmik
1 adet yumurta
1 çay kaşığından az tuz
Yarım paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3,5 su bardağı un

İçi İçin:
1 su bardağı ceviz

Şerbeti İçin:
3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su (600 ml)
1 tatlı kaşığı limon suyu

Kalburabastı Tarifi Nasıl Yapılır?

Şerbetin Hazırlanması:

Şerbeti hazırlamak için uygun bir tencereye şeker ve suyu alın. Ara ara karıştırarak kaynamaya bırakın.
Yaklaşık 15 dakika kaynayan şerbete limon suyunu ekleyin ve 5 dakika daha kaynatarak ocaktan alın. Soğumaya bırakın.

Hamurun Hazırlanması:

Yoğurma kabına tereyağı, sıvı yağ, yoğurt, yumurta, irmik, kabartma tozu, vanilya ve tuzu ekleyin.
Unu yavaş yavaş ekleyerek hamuru yoğurun. Ele yapışmayan yumuşak bir kıvam elde edene kadar un eklemeye devam edin.

Kurabiyelerin Şekillendirilmesi:

Nar ve Kivinin Buluştuğu Lezzet: Bol Meyveli Roka Salatası Tarifi Nar ve Kivinin Buluştuğu Lezzet: Bol Meyveli Roka Salatası Tarifi

Hamurdan küçük parçalar koparıp yuvarlayın.
Bir parçayı alın, kalburun üzerine koyup elinizle bastırarak açın. (Kalbur yoksa rende veya silikon aparat kullanabilirsiniz.)
Ortasına kıyılmış ceviz koyup uçlarını ortada birleştirerek kapatın.
Şeklini bozmadan dikkatlice kalburdan çıkartın ve pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin.

Pişirme:

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, alt üst fansız ayarda 30 dakika pişirin.

Şerbetleme:

Fırından çıkan sıcak tatlıları borcama aktarın. Üzerine soğuyan şerbeti gezdirin.
Tatlıların şerbeti çekmesi için 2 saat kadar dinlenmeye bırakın.

Servis:
Şerbetini çeken kalburabastıları dilediğiniz şekilde süsleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Püf Noktaları:

Şerbeti mutlaka önceden hazırlayıp soğumaya bırakın.
Hamurun kıvamını un ekleyerek ayarlayın; yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edin.
Kalbur yoksa rende veya silikon aparat kullanarak hamuru şekillendirebilirsiniz.
Fırından çıkan tatlıları hemen şerbetle buluşturun; tatlı sıcak, şerbet soğuk olmalı.
Bu enfes kalburabastı tarifi ile misafirlerinizi şaşırtabilir, çay saatlerinizi ve özel günlerinizi şenlendirebilirsiniz. Kolay yapımı ve mükemmel lezzetiyle bu tatlı, herkesin favorisi olacak. Hemen deneyin ve lezzetin tadını çıkarın!

Muhabir: Burhan Arar