Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, Ramazan boyunca azalan öğün sayılarının ve değişen beslenme tarzının, bayramla birlikte yerini ağır yiyeceklerin hakim olduğu sofralara bıraktığını belirtiyor. Özellikle tatlı tüketiminin artışıyla birlikte kalp, sindirim ve endokrin sistemde bazı sağlık problemleri yaşanabileceğine dikkat çekiyor.Images (2) Tokat Haber

Uzmanından Bayrama Özel 10 Altın Öneri

Dyt. Oturakçıibogil, bayramda sağlıklı beslenme konusunda 10 temel öneride bulunuyor:

  1. Sabahları Küçük Bir Öğünle Başlayın: Ramazan ayında mide hacminizin küçülmesi nedeniyle sabahları açlık hissetmeyebilirsiniz. Küçük bir kahvaltıyla güne başlamak, gün içinde aşırı yemek yemenizi önleyecektir.

  2. Yavaş Yavaş Öğün Sayınızı Artırın: Aniden öğün sayısını artırmak yerine, kademeli bir artış sağlayın.

  3. İyi Çiğneyerek Yavaş Yiyin: Acele yemek, sindirim sorunlarına yol açabilir. Yemeklerinizi iyice çiğneyerek yiyin.

  4. Porsiyon Kontrolü Yapın: Doyduğunuzu hissettiğinizde yemeği bırakın.

  5. Akşamları Sebze Ağırlıklı Beslenin: Akşam yemeklerinde sebze tüketmeye özen gösterin ve tatlıları gündüz tüketin.

  6. Su Tüketimini Artırın: Ramazan ayında kaybedilen sıvıları geri kazanın ve su tüketimini artırın.

  7. Hafif Tatlıları Tercih Edin: Şerbetli yerine sütlü tatlıları veya meyveli tatlıları tercih edin.

  8. Lifli Gıdaları Sofranızda Bulundurun: Kabızlık problemine karşı lifli gıdalar tüketin.

  9. Bağışıklığınızı Güçlendirin: Kırmızı ve mor meyveler ile koyu yeşil yapraklı sebzeleri bolca tüketin.

  10. Diyetinize Dikkat Edin: Özel beslenme ihtiyaçları olanlar, diyetlerine dikkat etmeli ve sorun yaşandığında doktorlarına başvurmalıdır.

 57D0Bbd8Baklavaantep Tokat Haber

 

Editör: Haber Merkezi