İç sulardaki alabalık üretimi baz alındığında Tokat, 2022 yılı itibariyle yüzde 5,1'lik oranla 4. Sırada yer alıyor. Tokat’ta üretilen Porsiyonluk Alabalıklar; Karadeniz'deki üretim tesislerine oradan da Kanada, Vietnam, Japonya, Rusya, Gürcistan ve Tayland'a Türk Somonu olarak ihraç ediliyor. Ayrıca iç piyasaya da satışları gerçekleştiriliyor.


Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, “Cumhuriyetimizin 100. Yılında 1 Milyon Yavru alabalık göletlerimizle buluşuyor” projesi kapsamında 800 bin yavru sazanı Almus Barajı’na bıraktı. Burada konuşan Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, “Almus Baraiı Cumhuriyet tarihimizde yapılmış önemli barajlardan biri. Aynı zamanda 1967’den beri Kazova dahil Tokat’ı sulamaya devam eden dolayısıyla herşeyiyle faydalandığımız bir havza burası. Bizler de hem su kaynaklarının korunması anlamında hem de bundan sonraki süreç içerisinde çok daha verimli bir şekilde ekonomiye kazandırılması. Olsun gerekli çalışmaları yapmaya devam edeceğiz. Hem doğasıyla, ormanlarıyla, su kaynaklarıyla bir cennet köşesi olarak Tokatımızı daha iyi, daha ileri hale getirmek için elimizden geleni yapmaya bundan sonra da devam edeceğiz” dedi.


ALABALIK ÜRETİMİNDE TOKAT 4. SIRADA
Ülkemizde 2022 yılı TÜİK verilerine göre İç Sularda Yetiştiricilik yoluyla 146 bin 63 ton/yıl kapasitede alabalık yetiştiriciliği yapılmakta olup, iç sulardaki alabalık üretimi baz alındığında Tokat 2022 yılı itibariyle yüzde 5,1'lik oranla 4. Sırada yer alıyor. Tokat’ta Kara ve Gölet tesisi olarak 31 adet Almus, 9 adet Merkez, 5 adet Erbaa, 2 adet Niksar ve 1 adet Başçiftlik olmak üzere toplamda 48 tesiste 8 bin 70 ton/yıl proje kapasitesi ile yaklaşık olarak 7 bin ton/yıl fiili kapasitede su ürünleri yetiştiriciliği ve 49 Milyon adet yavru üretimi yapılıyor. Üretilen Kilogram Üstü Alabalık (Türk Somonları); Tokat’ta gümrük olmadığı için Samsun, Konya gibi iller üzerinden Başta Rusya ve Doğu Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.


6 ÜLKEYE İHRAÇ EDİLİYOR
Tokat’ta üretilen Porsiyonluk Alabalıklar; Karadeniz'deki üretim tesislerine oradan da Kanada, Vietnam, Japonya, Rusya, Gürcistan ve Tayland'a Türk Somonu olarak ihraç ediliyor. Ayrıca iç piyasaya da satışları gerçekleştiriliyor.


CUMHURİYETİMİZİN 100. YILINDA TOKAT’A 1 MİLYON PULLU SAZAN YAVRUSU BIRAKILDI
Ülkemiz su ürünleri yetiştiriciliğinde Avrupa Birliği Ülkeleri arasında 1. sırada yer alıyor. Balıkçılık sektörümüz 2022 yılında yaklaşık 1.7 milyar dolar değerinde 251.416 ton su ürünleri İhracatı gerçekleştirildi. Tokat’ta, Bakanlığın 2022 yılı su ürünleri desteğinden başvuruda bulunan 30 işletme toplam 2 Milyon 743 Bin 147 TL desteklendi. Tokat’taki su kaynaklarında avcılık açısından sürdürülebilir balık popülasyonunun korunması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığınca başlatılan "Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi" çerçevesinde Cumhuriyetimizin 100. yılında Tokat’a 1 Milyon adet pullu sazan yavrusu bırakıldı. Son 10 yılda ise toplam 1 milyon 693 bin sazan balığı yavrusu su kaynaklarımıza bırakılmış oldu.

Editör: Haber Merkezi