Üzerinde Sezar'ın ünlü sözü  'Veni Vidi Vici' yazısının yer aldığı Sezar'ın profili bulunan temsili Altın Zela Hatıra paraları şimdiden merak uyandırdı.

Zile ismi tarih boyunca Zela, Zelitis, Zelid, Anzila, Gırgıriye (Karkariye),Zeyli, Silas olarak çeşitli değişikliklere uğramıştır. 
Tokat Haberzile Kalesi1

ZELA MUHAREBESİNDE NE OLMUŞTU
Zela Muharebesi, MÖ 2 Ağustos 47 tarihinde Zela'da yani bugünkü Tokat'ın Zile ilçesinde Roma Cumhuriyeti'nin Julius Sezar ile Pontus Kralı VI. Mitridat'ın oğlu II. Farnekes arasında gerçekleşen muharebedir.

Mısır'ın fethinden sonra Sezar'a Küçük Asya'ya yolladığı Kalvinus'un II. Farnekes tarafından yenildiğine dair bildiri ulaştı. Haziran MÖ 47'de Sezar Mısır'dan hareket edip Pompeius'un hakimiyeti kurmuş olduğu Suriye ve Kilikya ile olan ittifakı güçlendirerek Pontus'a doğru ilerledi. 2 Ağustos'ta Zela'da Farnakes'in ordusunu yendi.

Tokat Haberzile Kalesi2

Tokat'ın en renkli mekanı: Çini Sanat! Tokat'ın en renkli mekanı: Çini Sanat!

Zela Savaşı'ndaki zaferi anlatan "Veni, vidi, vici"  yani Türkçe: Geldim, gördüm, yendim sözleri yazarak Roma'da bulunan yardımcısı Gaius Matius'a gönderdi. Sezar, savaştan sonra kısa süre Roma'da kalıp 1 yıllık diktatörlüğe getirildi ve Afrika seferinde Katō başta olmak üzere Cumhuriyetçi'yi yendikten sonra 10 yıllık diktatör oldu.

Tokat Haber456410569 917513663754731 8429381527021286335 N

Muhabir: Mihriban Koçaker