Ziyarete Birlik Başkanı ve Amasya Valisi İ. Halil Çomaktekin, Tokat Valisi Cevdet Can, Çorum Valisi Ahmet Kara, Amasya İl Genel Meclis Başkanı Mustafa Çittır, Çorum İl Meclis Başkanı H. İbrahim Kaya, Amasya İl Genel Meclis Üyesi Yücel Gümüş, Çorum İl Meclis Üyesi Yusuf Kaya, Tokat İl Genel Meclis Üyeleri Salih Yıldırım ve İ. Daim Namlı, Birlik Müdürü Yasemin Çoban ve ARITT Centre Ceo'su Frédéric Pınna ile ARITT Uzmanları katıldı.

Fransa'nın Paris şehrinde yer alan ve Loire Valley bölgesini faaliyet alanı olarak kapsayan, 13 alt bölgenin ekonomik kalkınmasında önemli bir itici güç olarak yer alan ARITT CENTRE'a gerçekleştirilen ziyarette; kamu kurumları, laboratuvarlar ve üniversiteler, ticaret odaları ve sanayi kümelerinin Fransız girişimcilerle olan projeleri hakkında bilgi alındı. Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği AR-GE faaliyetlerini geliştirme kapsamında, Avrupa ve bölgesel yenilikçilik politikaları yerinde incelendi.

Yenilik stratejileri tartışmaların odak noktasında bulunan “Akıllı uzmanlaşma" hakkında sunum eşliğinde bilgiler veren ARITT CENTRE Ceo 'su Frédéric PINNA şunları kaydetti: “Bu kavram yenilikçilik kapasitelerini güçlendirmek isteyen ülke ve bölgelerden gelen, verimli, etkili ve optimize edilmiş kamu yatırımlarına ulaşmayı hedefleyen, ekonomik büyüme ve refahı geliştirmek amacıyla, kurumların mali ve insan öz kaynaklarına odaklanırken, en fazla gelecek vaat eden sektörlere ve kaynaklara odaklanmak için yardımcı olur, "akıllı uzmanlaşma" ile yinelenen bölgelerde, bölgesel çeşitliliğin güçlendirilmesi amaç edinilmektedir.”
Avrupa Kalkınma Ajansları Birliği (EURODA) üyesi olmaları, havza temelli olarak kurulmaları gibi birçok benzerliği ile dikkat çeken iki kurum, Yeşilırmak Nehri ve Loire Nehri ile ilerleyen günlerde gerçekleştirilecek projenin ön görüşmeleri yapıldı.

Toplantıda Birlik Başkanı Amasya Valisi İ. Halil Çomaktekin yaptığı konuşmada, Birliğin 1997 yılından bu yana yaptığı çalışmalar, SKE Düzey 2 bölgesine ait uyguladığı programlar ve DABLAS ile birlikte hazırlanan Entegre Su Yönetim Planı hakkında önemli bilgiler verdi. Toplantıda ayrıca Yeşilırmak Havzasının 4 ilini (Amasya, Çorum, Samsun, Tokat) tanıtan film ARITT Centre yetkilileri ile izlendi.

LORİE NEHRİ
Fransa'nın güneydoğusunda bulunan ülkenin akarsuyu. Toplam uzunluğu bin 20 kilometre olup Fransa'nın en uzun ırmağıdır ve dünya akarsuları içinde, uzunluk itibariyle, 170. sırayı alır. Havzası büyüklüğü 117 bin kilometrekare olup Fransa'nın kara yüzölçümünün yaklaşık yüzde 20'sini kapsamaktadır.

Editör: Haber Merkezi