Tokat, Yeşil Küçük Sanayi Sitesi ile bölgemizin büyük ve modern sanayisinin bu şehirde yükselmeye başlayacağı müjdesi ile yeni bir yıla girdi.
540 dönümlük arazide 605 işyerinin inşa edileceği, Tokat”ın geleceğinde büyük rol oynayacak, Tokat Yeşil Küçük Sanayi Sitesinin alt yapı ihalesi sonrası işin ne kadar büyük olduğu anlaşıldı.
Ve doğal olarak bu projeden pay almak isteyenlerde bir hayli oluşacak.
Sorun mu?
Asla değil, pay alabilmekte olmalı.
Nihayetinde, Tokat’ın hatta bölgenin en büyük, en prestijli projelerinden biri.
Alınan pay ne kadar çok noktaya ulaşırsa, memleketin kazancı o kadar fazla olacaktır.
Siyasetçiler tarafından Sanayi Sitesinin modern altyapıya kavuşturulması, yerli, yenilikçi ve yeşil üretime geçilmesi amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında Tokat-Turhal Karayolu üzerindeki 540 dönümlük arazide, 605 adet işyeri olarak yapılan yeni nesil sanayi sitesinin altyapı ihale gerçekleştirildi.
Bu kooperatif kurulduğundan itibaren 4 yıl gibi bir süre geçti.
Geçen süre içerisinde yerin belirlenmesi, alınması, imara açılması, toprak sahiplerinin paraların ödenmesi, parsellerinin yapılması, itirazların hukuki çerçevede giderilmesi, pandeminin getirdiği zorlu şartlar ve ihaleye çıkılması süreçlerinin tamamı bitti.
Bu işte herkesin emeği, alın teri, gayreti var. Cumhurbaşkanından başlamak üzere bakanların, milletvekillerinin yoğun gayretleriyle ete kemiğe büründü. Ardından esnafı ve kooperatifi ile hep birlikte bir başarının sonucu ortaya çıkmaya çalışıyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Tokat’a geldiğinde, Belediye Başkanı, Milletvekilleri ve Valiliğin yoğun baskısı ile 540 dönümlük arsa o kadar ucuza alınmış ki bedavadan biraz fazla ifadeleri kamuoyunda yer almıştı. Bu üyeler adına yadsınamayacak bir kazançtı.
250 bin lira ile ifade edilen işyerleri için bugün 750 bin lira piyasada değeri ifade ediliyor.
Türkiye’de 11 ile verilmiş olan bu Yeşil Sanayi Sitesi yapımı için, Tokat’ın seçilmesi büyük bir başarı ve ayrı bir kazanç.
Kooperatif üyelerinin ve halkımızın da beklediği alt yapı işi ise 2022 yılının ilk günlerinde yapıldı.
Peşinden temel atma, kurban kesme ve işe başlama.
Kooperatif üyeleri iş yerlerine taşındıktan iki yıl sonra ödeme yapmaya başlayacak ve toplamda on beş yıl sürecek. Üyelerin bir diğer kazancı ise eski sanayi sitesindeki yerleri. Her biri için ayrıca bir yatırım şekli olarak o da akıbetini bekliyor. Maliyetlere yansıyan %18 KDV muaflığı ayrı bir kazanç. Tüm bunlar pozitif yönde giderken bir takım konular tartışılmaya başlandı.
Alt yapı ihalesinin ihale süreci. İlk ihale iptal edildi ve ikinci ihale yapılarak yola devam edildi. Devam da ediliyor, ancak dedikodusu bir türlü son bulmuyor. Birincil alt yapı ihalesi sonrası ihaleyi kazanan firma için bakanlıkla görüştükten sonra teklifini geri çektiği şekli ile biliniyor. İkinci ihaleye ise eksik evrak vermesi sonrası ihaleye katılamıyor. Sorulardan bir tanesi birinci ihale neden iptal edildi, ikinci ihaleye neden eksik evrak verdi? Her ne olduysa kooperatifin burada sorumluluğu nedir? Bence de genel olarak da yok. Sanayi sitesinin tüm parasını Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı veriyor. Doğal olarak da ihalenin sahibi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı.
Üyelerin hakkı yeniyor deniyor, ancak şu an üyenin bir sorumluluğu yok, parayı bakanlık veriyor, ihaleyi o yapıyor.
Firma itirazlarını kamuoyuna değil de, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına neden yapmıyor? Şeklinde soru akla geliyor.
İptal edilen ihale için siyasi bağlantılar ifade ediliyor, ancak siyasetçilerin ve firma yetkililerinin sesi mi yeterince çıkmıyor!..
Benzer şekilde çok daha fazla soru ile ortalığı bulandırmaktan ziyade, pişmiş aş konumuna gelmiş olan ihale ile ilgili çok fazla konuşmaya gerek olduğunu düşünmüyorum. Gelecekte bir gün gelecek deyip üst yapıda neler nasıl yapılmalıyı konuşabiliriz. Şehrin ortasında kalan küçük sanayi sitesinin bir an önce yeni yerine geçmesi ve memleketimizin daha iyi kazanç kapılarına ulaşması daha elzemdir diye düşünmek istiyorum.
Tokat Yeşil Küçük Sanayi Sitesinin yönetimi ve üyeleri görülen bir sorun olursa, daha önce yaptıkları gibi bir araya gelip bu konuyu birlikte çözebilirler.
Çok konuşup laf üretmektense, çok çalışıp iş üretmek temennisiyle…