AK Parti'nin Meclis'e sunduğu yeni vergi paketi, kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Özellikle kredi kartları ve lüks tüketim ürünlerine getirilen yeni vergiler, vatandaşlar ve sektör temsilcileri arasında tartışmalara neden oldu. 100 bin TL’yi aşan kredi kartı limitlerinden savunma sanayisine katkı payı alınması ve kol saatlerine getirilen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) en dikkat çeken düzenlemeler arasında yer alıyor.Kol Saati Kullanimi

Kredi Kartı Sahiplerine Yeni Katkı Payı Yükümlülüğü

Kanun teklifine göre, limiti 100 bin TL'yi aşan kredi kartı kullanıcıları yılda 750 TL katkı payı ödeyecek. Bu pay, savunma sanayi projelerine aktarılacak. Hükümet, bu düzenleme ile önemli bir gelir kaynağı oluşturmayı hedeflerken, kredi kartı kullanıcıları ek mali yükümlülük nedeniyle endişelerini dile getiriyor.

Noterlerde yapılan işlemler de bu kapsamda yeniden düzenlendi. İlk el araç alımlarında 3 bin TL, ikinci el araç alımlarında ise 1.500 TL tescil ücreti öngörülüyor. Taşınmaz satışlarında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 TL, diğer noter işlemlerinde ise 75 TL katılma payı alınacak.Kredi Kartı Limit Tokathaber

Drone ve Kol Saatlerine ÖTV Geliyor

Lüks tüketim ürünleri olarak değerlendirilen kol saatleri ve drone'lar da artık ÖTV kapsamına alınıyor. 5 bin TL'nin üzerindeki kol saatlerinden ve hobi veya ticari amaçla kullanılan drone'lardan vergi alınacak. Özellikle üst segment saat markalarını satın alan tüketiciler için bu düzenleme dikkat çekici. Akıllı saatler de bu düzenlemeye dahil edilebilir.Tokat Haberhava Drone (5)

Maliye Bakanlığı, bu yeni düzenlemeyle yıllık 70-80 milyar TL ek gelir elde etmeyi hedefliyor. Özellikle savunma sanayi projelerine aktarılması planlanan katkı payı, vergi artışlarının temel nedenlerinden biri olarak gösteriliyor.

Tepkiler Çığ Gibi Büyüyor

Kamuoyunda büyük tepki toplayan düzenlemeye, vatandaşlardan ve ilgili sektörlerden itirazlar gelmeye devam ediyor. Lüks tüketim ürünlerine getirilen vergilerin, ekonomik yükü artıracağı ve haksız bir yükümlülük oluşturacağı eleştirileri yapılıyor. Ancak hükümet, savunma sanayisinin güçlendirilmesi adına bu düzenlemenin zorunlu olduğunu savunuyor.

 

Kaynak: BÜLTENLER