İş Güvenliği Uzmanı Halim Oktay Osmanoğlu, depremle ilgili önemli uyarılarda bulundu. Özellikle depreme hazırlık, deprem sırasında yapılması gerekenler ve sonrasında uyulması gereken kurallar hakkında bilgi verdi. Osmanoğlu, “Başımızı darbelere karşı korumak için sağlam yapıların yanına saklanmamız gerekiyor. Örneğin sağlam bir masa veya geniş hacimli koltukların altı bu konuda iyi bir seçenek olabilir” dedi.
Deprem Öncesi Alınması Gereken Tedbirler
Deprem öncesinde yapılması gereken hazırlıklara dikkat çeken Osmanoğlu, “Evdeki baza ve koltukların altlarını dolduralım. Bu, bir tavan çökmesi durumunda yaşam üçgeninin korunması için önemlidir. Eğer baza altı boşsa, tavan çöktüğünde bu boşluk kapanabilir ve yaşam üçgeni ortadan kalkabilir” diye belirtti. Ayrıca, duvara sabit olmayan raflar, dolaplar ve avizeler gibi devrilme tehlikesi olan eşyalardan uzak durulması gerektiğini vurguladı.
Deprem Sırasında Yaşam Üçgeni Oluşturma
Deprem sırasında sakin kalarak yaşam üçgeni oluşturmanın önemini vurgulayan Osmanoğlu, “Sandalye destekli sağlam bir masanın altına ya da geniş koltukların dibine saklanarak başımızı ve ensemizi korumalıyız. Bu esnada kesinlikle asansör kullanmamalı ve merdivenlerden uzak durmalıyız” dedi.
Deprem Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Deprem sonrasında enkaz altında kalma riskine karşı hazırlıklı olmak gerektiğini belirten uzman, “Enkaz altında fazla hareket etmemeye özen göstermeliyiz. Çünkü toz kalkabilir ve bu, nefes almayı zorlaştırabilir. Ağzımızı bir mendil veya giysimizle kapatarak toz solumaktan kaçınmalıyız. Yardım çağırırken bağırmak yerine duvarlara ya da borulara vurarak yerimizi belli etmeliyiz, çünkü bağırmak daha fazla toz yutmamıza neden olabilir” diye ekledi.
Gaz Patlamalarına Karşı Dikkat
Osmanoğlu, deprem sonrasında çakmak yakmanın tehlikeli olabileceğini de belirterek, “Gaz patlaması riski nedeniyle aydınlatma için çakmak kullanmamalıyız. Bunun yerine el feneri veya başka güvenli ışık kaynakları tercih edilmelidir” dedi.