Tokat'ta yer alan ve doğal güzellikleriyle bilinen Gıj Gıj Tepesi, yakın tarihte önemli bir dönüm noktasına geldi. Tokat Belediye Meclisi'nin 06.01.2023 tarihli kararıyla, tepenin 593 ada 16 ve 19 parsellerinde yer alan 27 bin 624 metre karelik alanın imar planı 'EMSAL=1.0 KAT:5 Otel' olarak değiştirildi. Bu karar, bölgenin doğal dokusuna ve ormanlık alanına zarar verecek büyük bir inşaat projesine yol açabilir endişesine neden oldu.

Tarihsel olarak, Gıj Gıj Tepesi, yaklaşık 70 yıl önce, sel ve erozyonla mücadele amacıyla vatandaşlar ve devlet iş birliğiyle ağaçlandırılan, mesire ve piknik yeri olarak kullanılan bir bölge olarak biliniyor. Bölgedeki 60-70 yıllık çam ağaçları, Tokat için bir sembol haline gelmiş durumda. Ancak bu yeni imar planı, bu değerli doğal alanın ve çam ağaçlarının inşaat rantına kurban gitmesi riskini beraberinde getiriyor.

Gıj Gıj Tepesi'nde planlanan bu inşaat projesi, doğal alanların korunması ve kentsel gelişim arasında sıkça yaşanan çatışmaların bir örneğini teşkil ediyor. Bölge halkının ve çevrecilerin, bu doğal mirası koruma çabası, şehrin ekolojik dengesi ve kültürel kimliği için önemli bir savaş haline gelmiş durumda.

Kılıç, Tokat'ta ki tüm STK'ların konu hakkında görüşlerini açıklamasını bekliyor

Tokat Belediyesi CHP Meclis Üyesi Emin Kılıç, bu duruma karşı çıkarak, ağaçların korunmasının önemini vurguladı. Kılıç, bölgenin doğal bir orman olmasa da, halkın kendi elleriyle diktiği ağaçlar sayesinde yıllar içinde ormanlık bir alana dönüştüğünü belirtti.

İmara açılan alanın özel idare tarafından otel yapılmak üzere satılacağı ileri sürüldü

Kılıç, tepenin 1950 yıllarında kıraç olduğunu ve üzerinde ağaç bulunmadığını söyleyerek, şu ifadeleri kullandı: "Tokat şehir merkezinde aynı yıllarda iki büyük sel felaketi yaşanıyor. Can ve mal kayıpları oluşuyor. Bunun üzerine 1955 yılında orman mühendisi Kemal Aşk önderliğinde bir seli önleme projesi geliştiriliyor. Bu proje kapsamında Gıj Gıj tepesi ağaçlandırılıyor. Bir çok yerde kayalar dinamitle patlatılarak teraslar oluşturuluyor. Bu teraslara insan gücüyle toprak taşınıyor ve çam dikiliyor. Bu çamlar şu anda 60 – 70 yaşında. Bütün Tokatlıların emeği var, gözü gibi koruduğu sembol bir tepe. Maalesef, bu yıl şubat ayında buranın 27 dönümlük alanı Tokat meclisi kararıyla imara açıldı. 27 bin metrekareye inşaat yapılmasına izin verildi. Bizim isteğimiz; bu güzel orman alanının, insan eliyle yapılmış, 60-70 yaşındaki çam ağaçlarının inşaat rantına kurban edilmemesi. Bu satış işinden komple dönülmesi. Bizim devraldığımız gibi bizden sonra gelecek nesillere burayı devretmek istiyoruz. Bu anlamda ilimizdeki tüm STK'ların, siyasilerin konuyla ilgili görüşlerini kamuyo ile paylaşmasını arzu ediyorum"