Sağlık Hakkı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Int. Dr. Eşref Bilge Uğurlu, “Kasım 2022’de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ücretsiz olarak uygulamaya başlayacaklarını söylediği HPV aşısının tek dozu 2 bin 575 TL, aşının önerilen uygulaması ise 3 doz halinde uygulamak, bu göz önüne alındığında ülkemizde bir kişinin aşı maliyeti 7 bin 725 TL idi, bu açıklamadan yola çıkarak gün geçtikçe kadınlar ve kız çocukları için koşulların iyileşmesini beklesek de maalesef 25 Aralık ilaç zammı ile birlikte HPV aşısının tek dozu 3 bin 200 TL oldu ve bir kişinin aşı maliyeti 9 bin 600 TL olarak ulaşılmazlığı dar ve orta gelirli aileler için daha da zorlaştı” şeklinde konuştu.

“HPV aşısı sadece bireyi değil, toplumu da korur”

HPV aşısının maliyetinin yüksek olması sebebiyle tedaviye erişimin zorlaştığını kaydeden Uğurlu, rahim ağzı kanserinin önlenmezse büyük çoğunluğu gelişmekte olan ülkelerde sıklıkla görülmeye başlayacağını ifade etti. Uğurlu, “HPV aşısı sadece bireyin kendisini değil, aynı zamanda toplum içindeki diğer bireyleri de korur. Toplum genelinde aşılanma oranının artması, HPV'nin yayılma hızını azaltabilir” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün HPV aşısının ulusal bağışıklama programlarına dahil edilmesini tavsiye ettiğini dile getiren Uğurlu, “Aşının yüksek maliyeti, daha düşük gelirli ailelerin veya ekonomik olarak dezavantajlı toplulukların bu önleyici tedaviye ulaşmasını zorlaştırmaktadır ve bu durum toplum içinde sağlık eşitsizliklerine yol açıyor” ifadelerini kullandı.

HPV’nin önlenememesinin ekonomik boyutta da olumsuz etkileri olacağını vurgulayan Uğurlu, “HPV'nin neden olduğu sağlık sorunları, bireylerin ve toplumun genelinde ekonomik bir yük oluşturuyor. Sağlık hizmetleri, tedavi maliyetleri ve iş gücü kaybı gibi faktörler, ekonomik sıkıntılara yol açıyor” dedi.

Editör: Haber Merkezi