Biyografi

Türk Siyasetinin “Başbuğ”u:Alparslan Türkeş Kimdir? İşte Hayatı ve Siyasi Serüveni

Alparslan Türkeş’in Ölümünün 28. Yılı: Milliyetçi Hareket’in Başbuğu Kimdir, Hayatı ve Siyasi Serüveni..

Türk Siyasetinin “Başbuğ”u:Alparslan Türkeş Kimdir? İşte Hayatı ve Siyasi Serüveni
Abone Ol

Türk Siyasetinin “Başbuğ”u: Alparslan Türkeş 28 Yıl Sonra Anılıyor

25 Kasım 1917’de Lefkoşa’da dünyaya gelen Alparslan Türkeş, 4 Nisan 1997’de Ankara’da hayatını kaybetti. Milliyetçi hareketin simge ismi olarak hafızalara kazınan Türkeş, ölümünün 28. yılında Türkiye genelinde anılıyor. Hem siyasi kariyeri hem de askeri geçmişiyle Türk siyasetinde derin izler bırakan Türkeş’in hayatı, mirası ve mücadeleleri merak konusu.

Kıbrıs’tan Anadolu’ya: Türkeş’in Kökeni ve İlk Yılları

Alparslan Türkeş çocukluk dönemi

Lefkoşa’da Haydarpaşa Mahallesi’nde dünyaya gelen Alparslan Türkeş’in ailesi, Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinden Kıbrıs’a sürgün edilmişti. Babası Tuzlalı Ahmet Hamdi Bey, annesi ise Larnaka doğumlu Fatma Zehra Hanım’dı. Doğum adı Ali Arslan olan Türkeş’in adı zaman içinde Alparslan’a evrildi.

Askerî Hayatının Temelleri: Kuleli'den ABD'ye Uzanan Eğitim Serüveni

Türkeş askeri yılları

1933’te Türkiye’ye gelen Türkeş, Kuleli Askerî Lisesi’ne kayıt yaptırdı ve 1938’de Harp Okulu’ndan mezun oldu. ABD’de gerilla harbi eğitimi aldı. Çankırı’daki Gerilla Okulu’nda öğretmenlik yaptı. NATO görevleri ve Pentagon’daki temsilcilik dönemi de bu sürece damga vurdu.

Irkçılık-Turancılık Davası ve Gözaltı Yılları

1944 yılında Nihal Atsız’a yazdığı mektuplar nedeniyle davaya dahil edildi. Ceza alsa da beraat etti. Bu dava, Türkeş’in Türk milliyetçiliği eksenindeki fikri gelişiminin dönüm noktası oldu.

27 Mayıs 1960 Darbesi: Radyodan Okunan Bildiriyle Tanındı

Türkeş, 27 Mayıs 1960 darbesinde Millî Birlik Komitesi’nin sözcüsü olarak darbe bildirisini radyodan okudu. Ancak fikir ayrılıkları nedeniyle “Ondörtler” ile birlikte sürgüne gönderildi ve Hindistan’a müşavir olarak atandı.

CKMP’den MHP’ye: Milliyetçi Hareketin Kuruluşu

1965 yılında CKMP’ye katıldı ve kısa sürede genel başkan oldu. 1969’da partinin adı MHP olarak değiştirildi. Aynı yıl “Dokuz Işık Doktrini” partinin temel ilkesi ilan edildi.

Başbakan Yardımcılığı ve Milliyetçi Cephe Dönemi

1975-1978 yıllarında başbakan yardımcılığı yaptı. Ülkü Ocakları’nın örgütlenmesi bu dönemde güçlendi. Sağ-sol çatışmalarının arttığı yıllarda MHP'nin ideolojik liderliğini yürüttü.

12 Eylül Darbesi: Gözaltı ve Cezaevi Yılları

1980 darbesinde gözaltına alındı. 4 yıl 7 ay tutuklu kaldı. 1987'deki anayasa değişikliği ile siyasi yasağı kalktı.

Milliyetçi Çalışma Partisi’nden Yeniden MHP’ye

1987’de MÇP’ye katılarak genel başkan seçildi. 1991 seçimlerinde Meclis’e döndü. 1993’te partinin adı tekrar MHP oldu.

Siyasetin Merkezinde: Soğuk Savaş Sonrası Dönem

Türk dünyası ile entegrasyon çağrısı yaptı. Kürt sorunu konusundaki sert çıkışlarıyla da gündemdeydi. Ancak 1995 seçimlerinde MHP baraj altında kaldı.

Vefatı ve Mirası

4 Nisan 1997’de Ankara’da geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti. Kabri Yenimahalle Emniyet Mahallesi’ndedir. Milliyetçi camiada "Başbuğ" unvanıyla anılan Türkeş, Türk siyasi tarihinde iz bırakan bir lider olarak hatırlanıyor.

Aile Hayatı

1940’ta Muzaffer Hanım ile evlendi, beş çocuk sahibi oldu. Eşinin vefatının ardından 1976’da Seval Hanım ile ikinci evliliğini yaptı ve bu evlilikten iki çocuğu dünyaya geldi.