Tokat genelinde 12 Nisan 2025 tarihinde yaşanan ani soğuk hava dalgası, çiftçiyi adeta dondu bıraktı. Meteoroloji verilerine göre, Artova’da sıcaklık -16,3°C'ye kadar düştü. Bu sıra dışı değer, bölgede özellikle meyve ağaçları ve yeni filizlenen ürünler açısından ciddi zararlara yol açtı.

Findikta Zirai Don

12 Nisan 2025: Tokat’ta Kutup Soğukları Etkili Oldu

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün kayıtlarına göre 12 Nisan’da Tokat’ın pek çok ilçesi sıfırın altında değerler gördü. İşte o gün bazı ilçelerde ölçülen en düşük sıcaklıklar:

Artova: -16,3°C

Merkez (Çamlıbel Beldesi): -15,4°C

Sulusaray: -13,5°C

Yeşilyurt: -12,4°C

Reşadiye (Kızılcaören Beldesi): -10,9°C

Almus (Alanköyü): -10,2°C

Erbaa (Gökal): -9,7°C

Zirai Don Tarsim (2)

14 Nisan 2025: Don Hafifledi Ama Tehdit Sürdü

İki gün sonra, yani 14 Nisan’da sıcaklıklar biraz artsa da yine sıfırın altında kalan ilçeler oldu. Özellikle Erbaa, Başçiftlik ve Almus gibi yerleşimlerde çiftçiler zirai don nedeniyle gece nöbetleri tuttu.

14 Nisan sabahı ölçülen bazı düşük sıcaklıklar şu şekildeydi:

Erbaa (Gökal): -3,1°C

Başçiftlik: -2,8°C

İstanbul Depremi Sonrası MHP’li Vekilden Uyarı: “Nüfus Dağılımı Stratejik Bir Zorunluluk” İstanbul Depremi Sonrası MHP’li Vekilden Uyarı: “Nüfus Dağılımı Stratejik Bir Zorunluluk”

Almus (Alanköyü): -2,6°C

Reşadiye (Kızılcaören Beldesi): -2,5°C

Merkez (Avlunlar Beldesi): -1,6°C

Niksar (Çamiçi Yaylası): -1,4°C

Zirai Don (3)

Çiftçi Endişeli: Meyve Gözleri ve Fideler Tehlikede

Tokat’ta özellikle meyvecilikle uğraşan üreticiler, kayısı, erik ve elma bahçelerinde büyük kayıplar yaşanabileceğinden endişe ediyor. Erbaa ve Niksar’da üzüm bağlarının zirai dondan zarar gördüğü bildirilirken, Artova’da erken açan meyve gözlerinin büyük kısmı karardı.

Zirai Don (4)

Uzmanlardan Uyarı: Hasarlar Günler İçinde Ortaya Çıkabilir

Uzmanlar, zirai donun etkilerinin hemen görünmeyebileceğini, özellikle meyve ağaçlarında don hasarının birkaç gün içinde netleşeceğini belirtiyor. Çiftçilere ise ürünlerini sigortalatma çağrısı yapılıyor. Tokat'ta nisan ayında yaşanan bu beklenmedik soğuk hava dalgası, sadece termometreleri değil, çiftçilerin de umutlarını dondurdu. Yetkililerin açıklamaları ve sigorta şirketlerinin süreçleri merakla bekleniyor. Baharın ortasında gelen bu don, Tokat’ta tarımsal üretim planlarını yeniden gözden geçirmeye zorlayabilir.

Muhabir: Burhan Arar