Tokat'ta, marketlerin önlerinde erken saatlerde açıkta bırakılan ekmekler, sağlık açısından ciddi bir tehdit oluşturuyor. Bu ekmekler, toz, kir ve diğer zararlı etkenlere maruz kalıyor. Kedi, köpeğin yanı sıra kemirgenlerin de temasına açık hale gelen ekmekler hijyen koşullarından uzaklaşıyor.
Haber ihbar hattımıza ulaşan fotoğraflar...
Duyarlı bir vatandaş, Yazıcıoğlu mahallesi üzerinde her sabah işe giderken bu manzarayla karşılaşıyor ve durumu market müdürüne ve ilgili birimlere şikayet ediyor. Ancak şu ana kadar bir değişiklik olmaması ve aynı uygulamanının devam etmesine üzülen vatandaş çözüm istiyor Tokat Haber WhatsApp ihbar hattına ulaşan fotoğraflar, soframıza gelen ekmeklerin bu üzücü durumunu gözler önüne seriyor.
Tebliğe uyan yok
Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği, bu tür durumlar için açık uyarılar ve alınması gereken önlemleri belirtiyor. Tebliğ, buğday unundan veya buğday ununa diğer tahıl unları karıştırılarak yapılan ekmeği, çeşitlerini ve ekşi hamur ekmeklerini kapsıyor. Ambalajsız olarak piyasaya sürülen bu ürünlerin üretim, depolama, dağıtım ve satış aşamalarında birtakım kuralların uygulanması gerekiyor. Bu kurallar arasında, gıda ile temas eden malzeme ve ekipmanların hijyenik olması, ekmek kasalarının ve taşıma araçlarının bulaşma riskini engelleyecek şekilde düzenlenmesi, ve satış noktalarında ekmek kasalarının açıkta bırakılmaması gibi önlemler bulunuyor.
Tebliğ kapsamında "Ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler satış noktasına getirildiğinde, ekmek kasaları açıkta bırakılmaz, zemin ve dış ortamla teması engellenir, palet üzerinde olacak şekilde temiz bir ortama konulur" uyarısı yer alıyor.