Yöresel mutfağıyla Dünyada eşi benzeri olmayan lezzetlere sahip olan Tokat, meşhur olan asma yaprağından yapılan dolma çeşitleri, Keşkeği, pidesi, katmer ve çökeleklisi, Tokat Kebabı gibi birbirinden lezzetli yemek kültürüne sahip.
Tokat Mutfağı deyince akla gelen lezzetler arasında günün her saati keyifle yiyebileceğiniz doyurucu lezzet Çiğli Gömbe de yer alıyor. Tokat’ın dünya mutfağına adeta bir hediyesi olan Çiğli Gömbe kentin özellikle kırsal kesimlerinde ev hanımları tarafından sıklıkla yapılıyor.
Tokat Katmerine benzer bir hamur işi olan Gömbenin özelliği ise çiğ ile yapılması. Peki Çiğ nedir. Çiğli Gömbe nasıl yapılır? Çiğli gömbe yani yoğurt kaymağı anlamına gelen çiğ ile yapılan bir hamur işidir. Tokat’ta genellikle Bedirkale, Kızık, Ortaören ve Akın köylerinin sıklıkla yaptığı bu lezzete adını veren ‘’ÇİĞ’’ süt ekşitildikten sonra bir tülbent ile süzülerek elde ediliyor. Daha sonra hazırlanan hamura bu çiğ sürülerek katlanan hamur sacda odun ateşinde pişirilerek servis ediliyor.