Tokat’ta yaşayıp da Madımağın Celal ismini bilmeyen yoktur. Peki Madımağın Celal’in Evi? Bu ev içerisinde yer alan kalemişi süslemelerle dikkat çekiyordu. Peki Madımağın Celal’in Evi nerede? Bu evin özellikleri neydi? Tokat'ın en güzel evleri arasında yer alan Madımağın Celal'in Evi ile ilgili işte detaylar..
ALİ PAŞA HAMAM SOKAKTA YER ALIYOR
"Madımağın Celal'in Evi" olarak bilinen ev, özgün durumunda bodrum üzerine zemin, ara kat, artı bir katlı olup birinci katı bir yangın sonucu tamamen yanmıştır. Evin bahçe girişi kuzey cepheden, Ali Paşa Hamam Sokak'tan sağlanmaktadır. Yapıya, üç kademeli cephenin orta kademesinde yer alan ahşap tek kanatlı kapıyla girilmektedir.
Kapının iki yanında dikdörtgen kesitli birer pencereyle kapı üzerinde bir aydınlık penceresi yer almaktadır. Kapının sağındaki kademede ikişerli üst üste yerleştirilmiş dört pencere bulunmaktadır. Soldaki kademedeki pencere, genişletilerek değiştirilmiştir. Girişin sağında süslemesiz sade bir oda, solunda ise başoda denilen zengin süslemelere sahip bir oda bulunmaktadır. Başodanın ahşap tavan göbeği, ahşap dolap kapakları ve alçı tavan eteğinde kalemişi süslemeler dikkati çekmektedir. Başodanın doğu duvarında bulunan gömme dolap ise adeta görsel şölen yaşatıyor.
Tavanı kasetleme tekniğinde süslenmiş odaya giriş kısmında duvarın üst yüzeyinde üç pano halinde İstanbul tasviri işlenmiştir. Panoların altında yer alan ahşap dolap kapaklarına kalemişi tekniğinde bitkisel bezemeler yapılmıştır. Giriş kısmındaki dar holden mutfak, banyo ve tuvalete geçilmektedir. Giriş holünden basamaklarla ara kattaki gece holüne çıkılır. Burada holün iki yanında birer oda yer almaktadır.
Sağdaki odanın tavan göbeğinde ve dolap kapaklarında ahşap işçiliği, ocakta ise alçı işçiliği örnekleri görülmektedir. Bu kattan ahşap merdivenlerle çıkılan birinci kat, geçirdiği yangın sonucu tamamen yıkılmış olup çatı birinci kat döşemesinin üzerine oturtulmuştur. Evin bodrumunda ise arka cepheden ışık alan ve mahzen olarak kullanılan iki oda mevcuttur. Yapı; alaturka kiremitle kaplı beşik çatıyla örtülüdür. Ahşap karkas arası kerpiç dolgu tekniğinde inşa edilmiş evin bahçesinde, döneminden kalma çeşme bulunmaktadır.
Cephe onarımı geçirmiş ve 2008 yılında da tescillenmiş olan bu evin bahçesinde yer alan müştemilatıyla birlikte Osmanlı Birliği’ne asker sağlamak için kullanıldığını, 1939 depreminde oldukça hasar alan evin bahçesinde ahırların, aşevinin, samanlıkların yıkıldığını ve son imar çalışmaları dolayısıyla evin bahçesinin büyük bir kısmının da yola verildiğini belirtiliyor.