Dünyaca ünlü keman virtüözü ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı Ayla Erduran, 90 yaşında yaşamını yitirdi. 1970 yılında Hollanda’da Beethoven Ödülü’nü kazanan ve 1971’de Devlet Sanatçısı unvanını alan Erduran, klasik müzik dünyasında derin bir iz bıraktı. Ünlü piyanistler Gülsin Onay ve Fazıl Say, sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarla Erduran’a duygu dolu mesajlarla veda etti.
SANAT CAMİASINDAN YÜREK BURKAN MESAJLAR
Gülsin Onay, Twitter'da yaptığı paylaşımda, "Ne büyük bir kayıp... Ayla Erduran’ı kaybettik. Onun sanatıyla dokunduğu gönüller asla unutulmayacak" dedi. Fazıl Say ise Erduran’ı “olağanüstü bir keman sanatçısı ve duyarlı bir müzisyen” olarak tanımlayarak, “Her notaya ruhunu katardı” ifadelerini kullandı.
MÜZİĞE ADANMIŞ BİR ÖMÜR: AYLA ERDURAN’IN HAYATI
22 Ağustos 1934'te İstanbul'da doğan Ayla Erduran, dört yaşında keman çalmaya başladı. Paris Konservatuvarı’nda eğitim gördükten sonra ABD’de Zino Francescatti ve İvan Galamian gibi ustalarla çalıştı. Avrupa kariyerine Polonya’da başlayarak dünya çapında konserler verdi ve Türkiye’yi uluslararası alanda başarıyla temsil etti.
ULUSLARARASI ÖDÜLLER VE BÜYÜK BAŞARILAR
Ayla Erduran, 1970 yılında Beethoven Ödülü’nü kazanarak klasik müzik dünyasında adını altın harflerle yazdırdı. 1971 yılında Türkiye Cumhuriyeti tarafından Devlet Sanatçısı unvanı ile onurlandırıldı. Londra Filarmoni Orkestrası ile kaydettiği Brahms keman konçertosu, kariyerinin önemli eserlerinden biri oldu.
GENÇ YETENEKLERİN IŞIĞI
Erduran, 1973-1990 yılları arasında İsviçre’de konservatuvarlarda ustalık sınıfları vererek genç müzisyenlere ilham kaynağı oldu. Eğitimci kimliğiyle de büyük bir iz bırakan Erduran, sanatın sadece bir performans değil, bir yaşam biçimi olduğunu kanıtladı.