Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Eylül 2024 enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından, Ekim ayı kira artış oranı netleşti. Hem ev sahiplerini hem de kiracıları ilgilendiren bu gelişme, kira sözleşmelerini yenileyen milyonlarca kişi için kritik öneme sahip. TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarına göre, Ekim ayı kira zam oranı belirlendi.

TÜİK tarafından yapılan açıklamada, Eylül ayı enflasyonu %2.97 olarak gerçekleşirken, yıllık enflasyon oranı %49.38 olarak duyuruldu. Bununla birlikte, 12 aylık enflasyon ortalaması ise %63.47 olarak açıklandı. Bu oran, kira artışlarında baz alınacak oran olarak kullanılacak.

Ekim Ayı Kira Artış Oranı Ne Kadar Oldu?

TÜİK’in verilerine göre, Ekim 2024 kira artış oranı %63.47 olarak belirlendi. Bu orana göre, halihazırda 10.000 TL kira ödeyen bir kiracının kirası, zamla birlikte 16.347 TL’ye yükselecek. Yani, 10.000 TL’lik kira bedeline 6.347 TL zam yapılacak. Kira bedelleri, bu enflasyon oranlarına göre yeniden hesaplanarak Ekim ayından itibaren uygulanacak.

Vakıf Katılım'ın Cumhuriyet’in 100. yılı reklam filmine uluslararası ödül Vakıf Katılım'ın Cumhuriyet’in 100. yılı reklam filmine uluslararası ödül

Kira artış oranlarının açıklanmasıyla birlikte, Tokat'taki ev sahipleri ve kiracılar da yeni kira sözleşmelerini bu oranlar doğrultusunda güncelleyebilecek. TÜİK’in belirlediği oran, kira artışlarının resmi ve yasal sınırını belirlerken, kira sözleşmesi yenileyen taraflar bu orana göre hareket edecek.

Muhabir: Mihriban Koçaker