2019-2022 yıllarının Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson'un Tokatlı Dünyaca Ünlü Türk şef Hüseyin Özer ile bir fotoğrafı, Osman Kemal'i torunu olan ve kökeni Çankırı'ya uzanan Johnson'un atalarını gündeme getirdi

Samsun’da Mevlid Kandili idrak edildi Samsun’da Mevlid Kandili idrak edildi

Türkiye ve özellikle Tokat mutfağını Londra'ya taşıyan ve Büyük Britanya Krallığı’na özel yemekler hazırlayan Londra’daki Sofra restoranlarının sahibi Hüseyin Özer, dünyaya geldiği Tokat’a bağlı bir köyde doğumundan Ankara’ya, askerliğin ardından İstanbul’a ve Londra’ya ulaşmasına, restoranlar zinciri sahibi olmasına uzanan hayat hikayesi ve ibretlik başarı öyküsüyle oldukça yakından tanınıyor.

Elizabeth

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ile tanışan hatta saraya davet edilen Hüseyin Özer, eski Başbakan Boris Johnson ile de yakınlığıyla biliniyor. Tokatlı ünlü şef Kraliyet ailesi üyelerini sık sık restoranında ağırladığını söylemişti. Ancak eski İngiltere Başbakanı Johnson ile yakın arkadaşlığının Türkiye'ye uzanan başka bir hikayesi daha var. 

Osmanlı'nın son döneminde Dahiliye Nazırlığı (İçişleri bakanlığı) yapmış olan Ali Kemal'in torunu olan Stanley Johnson'ın oğlu yani Osman Kemal'in torunu olan Johnson'un ailesinin kökleri Çankırı'nın Orta ilçesine bağlı Kalfat köyüne kadar uzandığı biliniyor.

Boris2

Babası Stanley Johnson'ın Kral II. George'a uzanan kökeninde İngilizlik, Almanlık ve Fransızlık da vardır. Annesi ise Rus-Yahudi paleograf Elias Avery Lowe'un torunudur. Ataları Müslüman, Yahudi ve Hristiyanlardan oluşan Johnson'un Boris ismini ailesinin tanıştığı bir Rus göçmenden aldığı bilgisi de mevcut. 

KalfatJohnson'un köyü Kalfat

Nüfusunun az olması nedeniyle 2014'te belde statüsünü kaybeden Kalfat, köye dönüştürülmüştü. Ancak başlatılan hukuki süreç sonucu2023 yılında yeniden belde olması kararlaştırılmıştı. 

Muhabir: Mihriban Koçaker