Patates, kabak, patlıcan, arpacık soğan, sarımsak, domates ve yeşil biberin baharat ve tuzla harmanlandığı bu yöresel lezzet özellikle yörenin kuzu etiyle fırında buluşuyor. Tokat Tavaya altın vuruşu yaptıran püf nokta ise kuyruk yağı.
Peki Tokat'ta çok severek tüketilen bu yemeğin yapılışı nasıl? İçine hangi malzemeler ve hangi baharatlar giriyor. Tokat Tava nasıl pişirilmeli? İşte Tokat Tava tarifi..
Tokat Tavası İçin Gerekli Malzemeler:
1 kg kuzu kemiksiz kuşbaşı
150 gr kuşbaşı doğranmış kuyruk yağı
4 orta boy patates
2 adet kabak
2 adet patlıcan ( çekirdeksiz olmasına dikkat edin)
250 gr arpacık soğan
2 baş sarımsak
500 gr domates
4 adet yerli biber
1 su bardağı su
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı kaya tuzu
Tokat Tavası nasıl yapılır?
Sebzeler domates hariç et büyüklüğünde kuşbaşı doğranır. Sarımsaklar dişlere ayıklanır. Arpacık soğanlar soyulur. Tokat tavası denilen bakır pişirme tepsisine sırası ile en altta patates, soğan, patlıcan, yeşil biber, kabak (bütün bu katların aralarına dişlere ayrılmış sarımsaklar koyulur) dizilir. Etler, etlerin üzerine son olarak kuyruk yağı konulur. Kuyruk yağlarının üzerine baharatlar ve tuz ilave edilir. Fırına verilir. 1,5 saat fırında orta hararette tutulur. Kuyruk yağlarının eriyip erimediği gözlenir. Kuyruk yağları yeterince erimiş ise tava hafif olarak malzeme birbirine karışmayacak şekilde silkelenir. Üzerine soyulmuş ve küçük küçük doğranmış domates koyulur. Domatesin diğer yarısı halka olarak doğranarak tavanın üzerine dizilir. Malzeme tekrar fırına verilir. Orta hararetin biraz daha üzerinde bir ateşte 45 dakika daha pişilir. Fırından çıkarılan ve servise hazır hale getirilen tava kaşık yardımıyla malzemeler fazla ezilmeden karıştırılır. Sıcak olarak servis yapılır.