Tokat Cumhuriyet Meydanı, düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığına karşı önemli bir adım olan "Mobil Göç Noktası"na ev sahipliği yapıyor. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı'nın başlattığı bu uygulama, düzensiz göçmenlerin tespitini kolaylaştırmayı ve süreci hızlandırmayı amaçlıyor.

Etkin Denetim ve Hızlı Tespit

Mobil Göç Noktası, ilk olarak 19 Temmuz 2023'te İstanbul'da devreye alındı ve 1 Aralık 2023 itibarıyla Türkiye genelindeki büyükşehirlere yayıldı. Tokat'ta da hizmete giren bu araç, düzensiz göçle daha etkin bir şekilde mücadele etmeyi hedefliyor. Uygulama, göçmenlerin yasal kalış haklarını sorgulama sürecini merkezileştirerek hızlandırıyor.

Dikkat! Tokat’ta 20 Eylül’de 3 Saatlik Elektrik Kesintisi Dikkat! Tokat’ta 20 Eylül’de 3 Saatlik Elektrik Kesintisi

Parmak İzi İle Kimlik Doğrulama

Düzensiz göçle mücadele kapsamında yapılan denetimlerde, şüpheli görülen kişilerin kimlikleri kontrol ediliyor. Kimliklerini ibraz edemeyenler, Mobil Göç Noktası aracına yönlendirilerek İl Göç İdaresi Müdürlüğü personeli tarafından Göç-Net veri tabanından biyometrik sorgulama yapılıyor. Yasal olmayan durumlar tespit edilen yabancılar, sınır dışı işlemleri için ilgili müdürlüğe teslim ediliyor.

Yönlendirme ve Sınır Dışı İşlemleri

Tokat'ta bulunup farklı bir ilde kayıtlı olan yabancılar ise, kayıtlı oldukları şehirlere yönlendiriliyor. Bu hızlı ve etkin sorgulama sistemi ile yabancıların yasal kalış haklarının olup olmadığı kısa sürede belirleniyor.

 

Muhabir: Mihriban Koçaker