Tokat’ın önemli tarihi yapılarından biri olan Sümbül Baba Zaviyesi, onarım ihtiyacıyla gündemde. Tokat Müftülüğü tarafından aile ve dini rehberlik merkezi olarak kullanılan zaviye, özellikle arka kısmındaki çatının bakımsız haliyle dikkat çekiyor. Vatandaşlar, virane görüntüye sahip bu çatının onarılarak yapının daha estetik bir hale getirilmesini talep ediyor.Sümbülbaba2

Ahmet Cingöz: "Yiğit Düştüğü Yerden Kalkmasını Bilecek" Ahmet Cingöz: "Yiğit Düştüğü Yerden Kalkmasını Bilecek"

Tarihi Sümbül Baba Türbesi 2003 Yılında Restore Edildi

Sümbül Baba Türbesi, Tokat’ta Gaziosmanpaşa Bulvarı üzerinde yer almakta ve uzun yıllar bakımsızlık nedeniyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı. 2003 yılında restorasyon çalışmaları yapılan türbe, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden gelen  ödenekle restore edilmişti.  A0066Fae (1)

Sümbül Baba Zaviyesi'nin Tarihçesi

Selçuklu mimarisinin nadir örneklerinden biri olan Sümbül Baba Zaviyesi, 1292 yılında Hacı Sümbül tarafından inşa edilmiştir. Sultan II. Mesut döneminde yaptırılan bu zaviye, mescit ve türbe bölümlerini de barındırmaktadır. Zaviyenin giriş kapısı, özellikle mavi mermerler ve kenger yapraklarıyla süslü rölyefleri ile dikkat çekmektedir.

Evliya Çelebi, Sümbül Baba’nın Hacı Bayram-ı Veli’nin öğrencisi olduğunu ve Hacı Bektaş-ı Veli’nin halifesi olarak bilindiğini yazmıştır.Sümbül Baba

Tokat'ın Değerli Mirası

Tokat’ın simgelerinden biri haline gelen Sümbül Baba Zaviyesi, şehrin kültürel ve tarihi zenginliğini yansıtmaktadır. Şu anda restorasyon bekleyen çatının onarımı ile yapının hak ettiği değere kavuşması bekleniyor. Vatandaşlar, bu önemli tarihi eserin uzun yıllar daha ayakta kalabilmesi için gerekli çalışmaların bir an önce başlamasını istiyor.

 Whatsapp Image 2024 09 04 At 11.09.29 (2)

Editör: Nurhan İçmez