Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Yıllık Değerlendirme Toplantısı bugün Rektör Prof. Dr. Fatih Yılmaz başkanlığında Rektörlük Senato Odasında Tokat Basını ile gerçekleştirildi.  

Yıl değerlendirmesinde Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, Tazelenme Üniversitesi, Akreditasyon Çalışmaları, Program Güncellemeleri ve Sektör Katkısı, Sosyal Transkript Uygulaması, Siber Güvenlik Laboratuvarı, Mesleki Eğitim ve Organize Sanayi Meslek Yüksekokulu, Yeni Bölüm ve Fakülteler, Tarımsal Projeler ve Kurutma Serası, Uluslararasılaşma ve Ortak Projeler, Teknoloji Atölyesi ve TarımFest, Hastane ve Sağlık Hizmetleri, Yenilenebilir Enerji ve Teknokent, Sosyal ve Toplumsal Katkı, Gök Medrese ve Kültürel Faaliyetler gibi konu başlıklarında önemli açıklamalar yaptı.  

Togü1Tokat'ın kent meydanında bulunan ve 1275 yılında Muineddin Pervane Süleyman tarafından yaptırılan tarihi Gök Medrese, kapsamlı bir restorasyon sürecine girdi. Anadolu Selçuklu mimarisinin en seçkin örneklerinden biri olan yapı, iki katlı, iki eyvanlı, ortası açık avlulu ve revaklı planıyla dikkat çekiyor. Turkuaz renkteki çinilerle göz kamaştıran Gök Medrese, döneminin sanat ve mimari anlayışını yansıtan önemli bir eser olarak biliniyor. Tarihi boyunca çeşitli işlevler üstlenen yapı, medrese, akıl hastanesi ve bir bölümü türbe olarak kullanıldı. Daha sonra Tokat Şehir Müzesi olarak hizmet veren Gök Medrese, şimdi ise aslına uygun olarak restore edildi.  

Restorasyon tamamlandıktan sonra tarihi yapının ne amaçla kullanılacağı merak konusu oldu. Merak edilen sorunun yanıtı Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Fatih Yılmaz’dan geldi.  

Tazelenme Üniversitesi 

2024-2025 eğitim-öğretim yılında başlayan Tazelenme Üniversitesi, 60 yaş üzeri bireylerin sağlıklı ve aktif yaşlanmasını hedefleyen bir projedir. Şehrimizde yoğun talep gören bu program, 75 başvuru arasından seçilen 25 kişiyle eğitimlere başlamıştır. Önümüzdeki yıllarda kontenjanın arttırılması planlanmaktadır. 

 Akreditasyon Çalışmaları 

Geçen yıl sadece 3 lisans programı akredite edilmişken, bu sene 11 yeni program akredite edilerek toplam sayı 15'e ulaşmıştır. Ayrıca üniversitemiz, kurumsal akreditasyon sürecinden geçmiş olup 2025 yılında kurumsal akreditasyon belgesini almayı hedeflemektedir. 

Program Güncellemeleri ve Sektör Katkısı 

Bütün fakülte ve meslek yüksekokullarında program güncellemeleri yapılmış, öğrencilere sektörde başarılı uzmanlardan ders alma imkânı sağlanmıştır. 

Sosyal Transkript Uygulaması 

Akademik transkriptin yanında, öğrencilerin sosyal sorumluluk projeleri, etkinlikleri ve kulüp faaliyetlerini belgeleyen bir sosyal transkript sunulmaya başlanmıştır. 

Siber Güvenlik Laboratuvarı 

Mühendislik Fakültesi öğrencileri ve kamu kurumlarına yönelik olarak siber güvenlik eğitimleri başlatılmış, uluslararası geçerliliğe sahip sertifikalar verilmesi için çalışmalar yapılmıştır. 

 Mesleki Eğitim ve Organize Sanayi Meslek Yüksekokulu 

2025-2026 akademik yılında Organize Sanayi Bölgesi'nde Tekstil ve Kimya Teknolojisi bölümlerinde eğitimlere başlanacaktır. Öğrencilere uygulamalı eğitim sağlanması için Toyota’dan hibrit elektrikli araçlar ve motorlar temin edilmiştir. 

 Yeni Bölüm ve Fakülteler
 Eğitim-öğretim döneminde Eczacılık ve Mimarlık bölümleri açılmış, Bilişim Güvenliği Teknolojileri Bölümü için öğrenci alımı 2025-2026 yılında gerçekleşecektir. Ayrıca Veterinerlik Fakültesi ve Zile’de Turizm Fakültesi açılması için YÖK'e başvurulmuştur. 

 Tarımsal Projeler ve Kurutma Serası 

Güneş enerjisi ile çalışan bir kurutma serası inşaatı tamamlanmıştır. Bu sera, hem üniversite içi Ar-Ge projeleri hem de Tokat'taki çiftçilere hizmet verecektir. 

Uluslararasılaşma ve Ortak Projeler 

Üniversite, Türk Üniversiteler Birliği ve Avrupa Üniversiteler Birliği’ne üyelik kazanmış, Kazakistan Margulan Pedagoji Üniversitesi ile çift diploma programları hayata geçirilmiştir. Öğrenci ve akademisyen değişimleri artarak devam etmektedir. 

  Teknoloji Atölyesi ve Tarımfest 

Erbaa’nın Kırsalında Ulaşım Devrimi! Erbaa’nın Kırsalında Ulaşım Devrimi!

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı desteğiyle Milli Teknoloji Atölyesi projesi başlatılmış ve 2026’da uluslararası bir tarım festivali düzenlenmesi planlanmıştır. 

 Hastane ve Sağlık Hizmetleri 

PET cihazı, endobronşial ultrason, nükleer tıp ve diğer ileri teknoloji cihazlar hastaneye kazandırılmış, eksik uzman kadrolar tamamlanmıştır. Ağız ve diş sağlığı polikliniği kurulumu tamamlanmıştır. 

 Yenilenebilir Enerji ve Teknokent 

Kampüste tüm elektrik ihtiyacını karşılamak için 2 MW'lik güneş enerji sistemi kurulacaktır. Ayrıca, Teknokent büyütülerek yeni firmalar için altyapı hazırlanmıştır. 

 Sosyal ve Toplumsal Katkı 

Yerel tohum ve patates ıslah projeleri, mobil diş sağlığı hizmetleri, ilkokul öğrencilerine ilk yardım ve afet farkındalık eğitimleri gibi projeler yürütülmüştür. 

 Gök Medrese ve Kültürel Faaliyetler 

Gök Medrese'nin üniversiteye tahsisi talep edilmiş ve burada İslam İlimleri, geleneksel sanatlar, kütüphane ve sanatsal etkinlikler yapılması planlanmıştır. 

Togü Sınav1TOGÜ’YE AÇILACAK BÖLÜMLER 

Değerli arkadaşlar, üniversitemizde açacağımız, planladığımız bölümleri peyderpey açmaya başladık. Bu bizim için güzel bir gelişme. Bu eğitim-öğretim döneminde eczacılık ve mimarlık iki tane nitelikli bölüm. 4-5 yıllık bir açılma süreci vardı. Öğretim elemanlarının teminini sağladık ve öğrenci almaya başladık. Bu sene 1. sınıfta bu bölümlerde öğrencilerimiz eğitim alıyor. Yine bilişim güvenliği teknolojileri bölümü için 2024 yılında izin çıkmıştı. Yine bu hafta oraya öğretim elemanı alarak önümüzdeki eğitim-öğretim döneminde bilişim güvenliği teknolojileri bölümüne biz öğrenci almaya başlayacağız. Bu öğrencilerimiz biraz önce bahsettiğim siber güvenlik laboratuvarından da faydalanmış olacaklar. Yeni bölümler, programlar olarak da veterinerlik fakültesi açılması için geçen yılda YÖK'e başvuruda bulunmuştuk. Bu yılda yine bölgemiz tarım ve hayvancılık konusunda ileri bir durumda olduğu için, bir ihtiyaç da olduğu için veterinerlik fakültesi açılması teklifini tekrar yeniledik. Zile’de bulunan Turizm Yüksek Okulu'nun bir turizm fakültesine dönüşmesi noktasında da YÖK'e başvuruda bulunduk. İletişim fakültesi açılması için yine başvurumuzu yaptık. Yine Sivil Havacılık Yüksekokulu şehirde çokça konuşulan havalanının değerlendirilmesi noktasında Sivil Havacılık Yüksekokulu açılması, Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu, Zile Sağlık Meslek Yüksekokulu açılması için de başvurularımızı tamamladık. Tabi bu bölümleri seçerken özellikle ülkenin ihtiyaç duyduğu, istihdam imkanı olan programların açılmasına özellikle dikkat ettik. Yine sözümün başında bahsettiğim program geliştirme çalıştığı aracılığıyla, dış paydaşlarla hangi bölümlerin açılması konusunda onlardan gelen değerlendirmelerle, raporlarla buna karar verdik. Şöyle söyleyebilirim. Üniversitemizin danışma kurulunu dün ilk kez topladık. Şehrimizin kamu kurumlarının temsilcileri, başta valilik ve belediye olmak üzere, üniversiteyle paydaş olan bütün kamu kurumlarının müdürleri, Sihir toplum örgütlerinin temsilcileri hatta sektör temsilcileri de dün üniversitemizde ilk kez bir danışma kurulu toplantısı belirledik. Üniversitemizin yeni programların açılmasından belirleyeceği hedefleri, stratejileri tamamını paydaşlarımızla karar alarak değerlendireceğimizi dün belirttik. Tabi üniversite danışma kurulunun yanında fakültelerimizin ve her birimimizin de danışma kurulları var. O danışma kurullarının toplantısındaki alınan kararla bu programların açılmasına karar verdik. Dolayısıyla ihtiyaç duyulan alanlar olduğunu tespit ettik. Umarım önümüzdeki yıl bu fakültelerin açıldığı haberini de sizlerle paylaşmış oluruz. Tabi bölüm olarak da ziraat fakültesine bir peyzaj mimarlığı ve mühendislik fakültesine yapay zeka ve veri mühendisliği bölümünün açılmasını da YÖK’ten talep ettik.” dedi.  

Togü5REKTÖR YILMAZ GÖK MEDRESE  İLE İLGİLİ PROJEYİ ANLATTI 

Gök Medrese ile ilgili konuşan Rektör Yılmaz, şu açıklamada bulundu: “Evet, başta orası bir medrese arkadaşlar, bir üniversitede bir eğitim kurumu. Dolayısıyla üniversitemizde yapmış olduğumuz mesela İslam İlimler Araştırma Merkezimizin mesnevi okumaları var. Orada yapmak istiyoruz. Üniversiteye yeni bu yıl açılışını yaptığımız Tokat Yazması ve Geleneksel El Sanatları Araştırma Merkezimiz var. Tokat'taki geleneksel sanatları korumak adına başta bakır işlemeciliği, çini işlemeciliği, ahşap işleme ya da bu yöreye ait başka sanatların öğretilmesi ve yaşatılması noktasında kurslar düzenleyeceğiz üniversitemizde. Araştırma merkezimizin bütün cihazlarını falan aldık. İnşallah rektörlük binamızı buradan taşıdıktan sonra buraya geniş böyle bir sergi galerinin de olduğu bir alan oluşturacağız. Orada faaliyete geçecek. Bu faaliyetlerin tamamını biz işte o Gök Medrese'de yapmak istiyoruz. Bahçesinde de bir alan var, mutfak alanı yapıldı. İnşallah o alanda üniversitemiz sağlık, kültür, daire başkanlığı aracılığıyla da küçük bir müzeye gelen insanların oturup dinlenip çay kahve içebilecekleri bir alanda oluşturmayı hedefliyoruz. Küçük atölyeler yani geleneksel sanatlarla ilgili küçük atölyeler, lisans üstü eğitimlerin verildiği alanlar en üst katı da planladık aslında tamamen en üst katı da bir kütüphane olarak yani şehirdeki herkesin kullanabileceği bir kütüphane olarak da işletmek istiyoruz üst katı. Kültürel etkinliklerimiz var. O avlu alanında ise güzel bir sahne alanıyla beraber avlu alanı var. Üniversitemiz biliyorsunuz devlet konservatuarı, Türk musikisi, Türk müziği alanında hocalarımız çalışmaları var. Düzenli olarak da orada devlet konservatuarımız ve müzik öğretmenliği bölümümüzün kültürel sanatsal faaliyetlerini de orada yapacağız o avluda. Konserleri orada düzenleyeceğiz inşallah.”  

Muhabir: Mihriban Koçaker