Mercimekli mantı, et yemeyenlerin ve sağlıklı beslenmeyi tercih edenlerin yeni gözdesi haline geldi. Geleneksel mantı lezzetini, vejetaryen bir alternatif ile buluşturan bu tarif, kırmızı mercimek ve köftelik bulgurun harmanlandığı bir harç ile hazırlanıyor. Protein kaynağı mercimek ile hazırlanan bu mantı, yoğurtlu ve salçalı sos ile servis edildiğinde damaklarda enfes bir tat bırakıyor. İşte, evde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz mercimekli mantı tarifinin detayları:

Mercimekli Mantı İçin Malzemeler:

1 su bardağı kırmızı mercimek
1 çay bardağı köftelik bulgur
3 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
Yarım tatlı kaşığı zerdeçal

Yoğurtlu Sos İçin Gerekli Malzemeler:

1 su bardağı yoğurt
1-2 diş sarımsak, rendelenmiş
1 çay kaşığı tuz

Salçalı Sos İçin:

2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber

Mercimekli Mantı Yapılışı:

İlk adımda kırmızı mercimeği iyice yıkayın ve uygun bir tencereye alarak suyunu ekleyin. Mercimekleri haşlamaya başlayın.
Mercimekler yumuşamaya başladığında içine köftelik bulgur, tuz, kimyon, toz kırmızı biber ve zerdeçalı ekleyin. Kısık ateşte bulgur yumuşayana ve karışım koyulaşana kadar pişirin.
Hazırlanan harçtan parçalar alarak elinizle yuvarlak veya oval şekiller verin ve bir tabağa dizin.
Yoğurtlu sos için, yoğurdu bir kaseye alın, üzerine rendelenmiş sarımsak ve tuzu ekleyerek iyice karıştırın.
Salçalı sos için, bir tencereye zeytinyağını alın ve ısıtın. Isınan yağa domates salçasını, tuzu ve karabiberi ekleyerek kısa süre kavurun.
Hazırladığınız mercimekli mantıları bir servis tabağına alın. Üzerine önce sarımsaklı yoğurt sosunu, ardından salçalı sosu gezdirerek dökün.
İsteğe bağlı olarak üzerine biraz kırmızı pul biber serpip sıcak servis yapın.

Sağlıklı ve lezzetli bir alternatif arayanların vazgeçilmezi haline gelecek mercimekli mantı tarifi ile sofralarınızı zenginleştirebilirsiniz. Et yemeyenlerin ve diyet yapanların da keyifle tüketebileceği bu tarif, pratikliği ve doyuruculuğu ile her öğünde tercih edilebilir. Afiyet olsun!

Muhabir: Kenan Kayhan