Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı'nın hesaplamalarına göre, 2024 yılı hicri yılbaşı tarihi netleşti. İslam takvimine göre yılın ilk ayı olan Muharrem ayı, 7 Temmuz 2024 tarihinde başlıyor. Bu tarih, hem hicri yılbaşı hem de Muharrem ayının ilk günü olarak özel bir anlam taşımaktadır.

Aşure Günü Ne Zaman?
Paylaşmanın, dayanışmanın ve bereketin simgesi olan Aşure Günü, Muharrem ayının onuncu gününde idrak edilmektedir. Diyanet İşleri'nin açıkladığı takvime göre, 2024 Aşure Günü 16 Temmuz Salı günü kutlanacaktır. Hz. Muhammed'in “Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç, Allah’ın değer verdiği ay olan Muharrem ayında tutulan aşure orucudur…” sözleriyle bu günün manevi değerine vurgu yapılmaktadır.616X321 Muharrem Ayinin 10 Gunu Hangi Gun Ne Zamana Denk Geliyor 2023 Asure Gunu Ne Zaman Muharremin Kacinci Gunu 1689684186551 Tokat Haber

Tokat, Çorum’a Fark Atamadı Ama Amasya’yı Geçti Tokat, Çorum’a Fark Atamadı Ama Amasya’yı Geçti

Muharrem Ayının Fazileti Nedir?
Muharrem ayı, İslamiyet'e göre savaşmanın haram kabul edildiği dört aydan biridir. Kur’an-ı Kerim’de Allah, “Doğrusu Allah’a göre ayların sayısı, Allah’ın gökleri ve yeri yarattığı günkü yazısına uygun olarak on ikidir; bunlardan dördü haram aylardır. İşte doğru olan hesap budur…” buyurmuştur. Hz. Muhammed de, “Ramazan ayından sonra en kıymetli oruç Allah’ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur” hadis-i şerifiyle bu ayın manevi bereketine işaret etmiştir.

 
 

Muhabir: Burhan Arar