Evde sıcacık ve besleyici bir çorba hazırlamaya ne dersiniz? Ezogelin çorbası ile lezzet dolu bir yolculuğa çıkın! İşte adım adım, pratik ve nefis çorba tarifi.

Sıcak Bir Başlangıç İçin Nefis Bir Tarif: Ezogelin Çorbası!

Malzemeleri hazırlayın, sizi muhteşem bir lezzet bekliyor. İşte Ezogelin Çorbası tarifi:

Ezogelin Çorbası Malzemeleri

1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 kahve fincanı bulgur (4 yemek kaşığı)
Yarım kahve fincanı pirinç (2 yemek kaşığı)
6 su bardağı sıcak su + 2,5 su bardağı sıcak su

Sıcak Yaz Günlerinin Vazgeçilmezi: Yoğurtlu Erişte Salatası Tarifi Sıcak Yaz Günlerinin Vazgeçilmezi: Yoğurtlu Erişte Salatası Tarifi

Sosu için:

2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı domates salçası
2 su bardağı sıcak su
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1,5 tatlı kaşığı kadar tuz

Ezogelin Çorbası Tarifi

Yağların Isıtılması: Tencereye tereyağı ve 1 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyip ısıtın.
Soğan ve Sarımsak Kavurma: Soğan ve sarımsağı küçük küçük doğrayarak tencereye ekleyin. Orta ateşte, soğanlar diriliğini kaybedene kadar kavurun. Dilerseniz sarımsakları rendeleyerek de kullanabilirsiniz.
Bakliyatların Eklenmesi: Yıkanmış ve suyu süzülmüş kırmızı mercimek, pirinç ve bulguru ekleyip karıştırarak kavurun.
Su Ekleme ve Pişirme: Üzerine sıcak su ilave edin, tencerenin kapağını kapatın ve çorbayı kaynamaya bırakın. Çorba kaynayana kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte ara ara karıştırarak pişirin.
Bakliyatların Yumuşaması: Bakliyatlar yumuşayana kadar yaklaşık 35 dakika pişirin ve ocaktan alın.
Sos Hazırlama: Ayrı bir tavada 2 yemek kaşığı sıvı yağı ısıtın. 1 yemek kaşığı un ekleyin ve unun kokusu çıkana kadar kavurun. Üzerine 2 yemek kaşığı domates salçası ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
Baharatların Eklenmesi: Salçanın kavrulmasının ardından 2 su bardağı sıcak su ekleyip kaynatın. Nane, kırmızı biber ve karabiberi ekleyin ve hazırladığınız sosu çorbaya ilave edin.
Tuz ve Kıvam Ayarlaması: Tuzu ekleyip çorbayı 1-2 dakika daha kaynatın. Gerekirse kıvamını ayarlamak için sıcak su ekleyebilirsiniz. Ben 2,5 su bardağı sıcak su ekledim ancak siz çorbanızın kıvamına göre ayarlayabilirsiniz.
Son Dokunuşlar ve Servis: Yaklaşık 5 dakika daha kaynattıktan sonra Ezogelin Çorbası servise hazır. Afiyet olsun!

Not: Gerekirse kıvamını ayarlamak için su ilave edilebilir. Suyun bir kısmını et suyu kullanarak daha lezzetli bir çorba elde edebilirsiniz.

Ezogelin Çorbasının Püf Noktaları

Ezogelin çorbası, hem besleyici hem de oldukça lezzetli bir çorbadır. İşte bu çorbayı mükemmel hale getirmek için dikkat etmeniz gereken püf noktaları:

Soğan ve sarımsak: Soğan ve sarımsağı küçük doğrayarak kavurmak, çorbanın lezzetini artırır. Soğanları kavururken dikkatli olun, yanmamasına özen gösterin.
Bakliyatların yıkanması: Mercimek, pirinç ve bulguru iyice yıkayıp süzmek, çorbanın daha berrak olmasını sağlar.
Sosun hazırlanması: Sosu hazırlarken unu ve salçayı iyice kavurmak, çorbanın lezzetini artırır. Baharatları eklerken miktarlarına dikkat edin, çorbanın tadını dengeleyin.
Kıvam ayarlaması: Çorbanın kıvamını sıcak su ekleyerek ayarlayabilirsiniz. Çorbanızın daha yoğun olmasını istiyorsanız, su miktarını azaltabilirsiniz.

Bu basit ama etkili ipuçları ile Ezogelin çorbasını tam kıvamında hazırlayabilirsiniz. Afiyet olsun!

Muhabir: Burhan Arar