Dünya genelinde kanser vakaları hızla artıyor. Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Yıldırım'ın vurguladığı gibi, Global Cancer Statistics (GLOBOCAN) 2020 verilerine göre, dünya genelinde 19,3 milyon yeni kanser vakası tespit edildi ve 10 milyon insan kanser sebebiyle yaşamını yitirdi. Bu rakamların 2040 yılına kadar 27,5 milyon yeni kanser vakasına ve 16,3 milyon ölüme ulaşması bekleniyor. Ancak düzenli taramalarla kanser vakalarının üçte birinin önlenebileceği de bir gerçek.

Türkiye'de Kanser

Prof. Dr. Yeşim Yıldırım'a göre, Türkiye'deki kanser istatistikleri de küresel trendlerle paralel bir artış gösteriyor. Erkeklerde en sık rastlanan kanser türleri akciğer, prostat, kalın bağırsak, mesane ve mide kanseri olarak sıralanırken, kadınlarda meme, tiroit, kalın bağırsak, akciğer ve rahim kanserleri başı çekiyor.

Farkındalık, kanserin üçte birini yok ediyor

Kanser vakalarının üçte birinin farkındalık ve erken tanıyla önlenebildiğinin ve uygun tedavilerle kanser hastalarının tamamen iyileşebildiğinin altını çizen Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Yıldırım, “Tarama programları, virüslerin yol açtığı bazı kanserlere karşı koruyucu aşılama, olumsuz çevresel etkenlerin azaltılması gibi stratejik yaklaşımlarla kansere karşı gardımızı alabiliriz. Bütün bu önlemler için de kanser farkındalığı oluşturarak milyonlarca hayat kurtarılabilir. Kanserle ilgili toplumu bilgilendirme ve farkındalık yaratmak amacıyla Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği önerisi ile 1956 yılından itibaren her yıl 1-7 Nisan tarihleri arası Kanser Haftası olarak anılıyor. O yüzden bu haftayı toplumsal bilinci yükseltmek için bir fırsat olarak değerlendiriyorum” dedi.

Akciğer ve pankreas kanseri sinsi ilerliyor

Akciğer ve pankreas kanseri gibi kanser türlerinin hızlı çoğalma özellikleri sebebiyle erken evrelerde gözle görülür pek bir şikâyet oluşturmadığını söyleyen Prof. Dr. Yeşim Yıldırım, “Ancak bu tür kanserlerin en büyük ortak nedeni sigaradır. Kanser tehlikesinde en önemli risk faktörü olan tütün kullanımı, küresel olarak her yıl 5 milyon kanser ölümüne sebep oluyor. Son 10 yıldır akciğer kanseri için tarama testi, yaygın olarak kullanılan bir teknoloji. Özellikle uzun süre düzenli sigara içenlerde yıllık olarak yapılan, düşük yoğunluklu bilgisayarlı akciğer tomografisi taraması sayesinde akciğer kanserini erken evrelerde yakalamak mümkün hale geldi. Fakat pankreas kanseri için henüz standart bir erken tarama programı maalesef bulunmuyor. Bu nedenle sağlıklı yaşam gereklerini yerine getirmek, iyi ve dengeli beslenmek, fiziksel olarak aktif olmak, sigara gibi potansiyel kanser yapıcılardan uzak durmak ve rutin kontrolleri aksatmamak kanser ve kardiyovasküler hastalıklardan korunmak için dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında yer alıyor” şeklinde konuştu.

Muhabir: Burhan Arar