Dağ Köyünden Çıkıp Tandır Ekmeğiyle Kendi İşini Kuran Kadın Patron Oldu

Tokat'ın Küçük Göynük'ünde Tarih ve Doğa Dans Etti  Baharın Renkleri Niksar'ı Sardı Tokat'ın Küçük Göynük'ünde Tarih ve Doğa Dans Etti Baharın Renkleri Niksar'ı Sardı

Erzincan’ın dağ köylerinden birinde başlayan hayat mücadelesi, azim ve emeğin birleştiği bir başarı hikâyesine dönüştü. Henüz ilkokul birinci sınıftayken eğitim hayatına veda etmek zorunda kalan Deniz Kurutaş, yıllar sonra açtığı tandır fırınıyla hem kendi hayatını değiştirdi hem de 10 kadına istihdam sağlayarak ekmeğini paylaşmayı bildi.Tandır2Taş Fırından Girişimciliğe Giden Yol

Kurutaş, 9 yıl önce eşiyle birlikte Erzincan’ın İnönü Mahallesi’nde kurduğu fırında, geleneksel yöntemlerle tandır ekmeği üretmeye başladı. Katkı maddesi kullanmadan, metal makineler yerine merdaneyle hamur açarak ekmeğin doğallığını koruyan girişimci kadın, kısa sürede Erzincan’da ve çevre illerde adından söz ettirdi.

"İlk olarak somun ekmeği fırınında pastacılık yaparak başladım. Ancak kendi işimizi kurmaya karar verdik. O gün bugündür, doğallıktan ödün vermeden tandır ekmeği üretiyoruz. Ekmeğimize neden bu kadar lezzetli olduğunu soranlara, ‘annemizin yaptığı gibi yapıyoruz’ diyorum" diyen Kurutaş, emeğin ve sadeliğin lezzete nasıl dönüştüğünü anlatıyor.Tandır1Tandır Ekmeği Erzincan’ın Vazgeçilmezi Oldu

Tandır ekmeği, Erzincan mutfağının olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Özellikle tulum peyniriyle muhteşem bir uyum yakalayan bu geleneksel lezzet, meşhur yaprak dönerin de en iyi eşlikçilerinden biri. Fırında çalışan kadınlardan Gülhan Dadaş, ekmeğin zahmetli ancak keyifli bir süreçle ortaya çıktığını belirterek, “Önce hamuru yoğuruyoruz, ardından dinlendiriyoruz. Kıvam aldıktan sonra biri açıyor, diğeri tandırda pişiriyor” sözleriyle üretim sürecini anlatıyor.

Artan talep nedeniyle hem Erzincan’dan hem de çevre illerden gelen siparişlere yetişmekte zorlandıklarını belirten Dadaş, yurt dışına bile tandır ekmeği gönderdiklerini söylüyor.Tandır4Köy Geleneğinden Dünya Sofralarına

Anadolu’nun kadim miraslarından biri olan tandır ekmeği, köylerde yıllardır aynı usulle üretilmeye devam ediyor. Geceden mayalanan hamur, sabahın erken saatlerinde tandır başında alın teriyle pişiriliyor. Erzincan’da bu geleneği yaşatmaya devam eden Deniz Kurutaş ve ekibi, sadece ekmek üretmekle kalmıyor; kadın istihdamına da katkı sağlıyor.

Azmiyle patron olmayı başaran Kurutaş, girişimci ruhuyla Anadolu lezzetlerini yaşatmaya ve paylaşmaya devam ediyor.

Kaynak: İHA