1. Koku: Kavun seçerken öncelikle kokusuna dikkat etmelisiniz. Olgun ve taze kavunlar, yoğun ve tatlı bir koku yayacaktır. Kokusu az veya kötü olan kavunları tercih etmeyin.

2. Kabuk: Kavunun kabuğu önemli bir etkendir. Kabuğu tamamen olgunlaşmış ve rengi homojen olan kavunlar daha tatlı ve lezzetli olacaktır. Kabuğu sert, düzgün ve pürüzsüz olmalıdır. Eğer kabuğun üzerinde çürük, sıkılmış veya sert bir nokta varsa, o kavunu tercih etmekten kaçının.

3. Dokunuş: Kavunun dokusu da seçim yaparken dikkate almanız gereken bir faktördür. Elinizle hafifçe bastırdığınızda, kavun biraz esnemeli ama çok sert olmamalıdır. Aşırı yumuşak veya çürümüş bir hisse sahip kavunlardan uzak durmanız önemlidir.

4. Ağırlık: Kavun seçerken, ağırlığına da dikkat etmek önemlidir. İyi bir kavun daha ağır olacaktır. Elimize aldığımız kavunun ağırlığı hissettikçe, içindeki su miktarının yüksek olduğunu ve daha taze olduğunu söyleyebiliriz.

Genellikle meyve olarak tüketilirken aynı zamanda çekirdekleri de tıbbi konularda değerlendirilen kavun birçok çeşidi ile ülkemizde ve dünyada yıl boyunca tarımı yapılıyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmeden kalp ritminin dengelenmesine, içerdiği C vitamini özellikle çocukların gelişimine büyük katkısı olan kavun bal gibi tatlı seçmek marifet ister. Malum kavuğu olduğundan içini görmek mümkün değildir.

Kavun Çeşitleri Nelerdir?

Kavunlar, farklı çeşit ve tatlarla bilinir. İşte en yaygın kavun çeşitleri:

1. Tatlı kavun: Tatlı kavunlar genellikle sarı veya yeşil renkte olup, tatları oldukça başarılıdır. İçerdikleri şeker miktarı tatlı bir lezzet sağlar.

2. Dünya kavunu: Dünya kavunu genellikle büyük boyutları ve sert kabukları ile tanınır. Tat olarak diğer kavunlara göre daha az tatlı olabilir.

3. Crenshaw kavunu: Bu çeşit kavun, yeşil veya sarı renkte olabilir ve tatlı bir ete sahiptir. Crenshaw kavunları genellikle büyük boyutlarıyla dikkat çeker.

4. Galia kavunu: Galia kavunları yeşil kabukları ve tatlı bir ete sahip olup, genellikle yaygın olarak tüketilen bir çeşittir.

Kavun Hangi Bölgelerde Yetişir?

Kavun, sıcak ve güneşli iklimlere sahip bölgelerde yetişir. En yaygın yetiştirilen bölgeler arasında Akdeniz ülkeleri, Orta Doğu, Güney Asya, Güney Amerika ve Afrika yer almaktadır. Türkiye'de de Mersin, Antalya, Adana, Manisa ve Aydın gibi Akdeniz iklimine sahip bölgelerde kavun yetiştirilir.

Ülkemizde sıklıkla satılan kavun türleri Galia, Kırkağaç ve Hasanbey’dir.

Galia tipi kavunlar yazın ilk kavunlarıdır. Sarı ve yuvarlak olan bu tip kavunlar tatlı ve suludur.

Kırkağaç kavunu ise yazın ilerleyen dönemlerinde tezgahlarda yerini alır. Kırkağaç kavununun şeker oranı Galia’ya göre daha düşük olsa da aroması oldukça kuvvetlidir. Kırkağaç kavunu kesilmediği sürece uzun süre saklanabilir.

Hasanbey kavunu ise yazın sonuna doğru çıkan bu kavunun koyu yeşil rengi kendisini tanımayanları yanıltır. Hasanbey kavunu kendisinden beklenmeyecek kadar yoğun kokulu, tatlı ve suludur.

Editör: Haber Merkezi