Fatih Mehmet Paşa Hanı olarak da bilinen Deveciler Hanı, Takyeciler Camii’nin güneyinde, Yağıbasan Medresesi’nin batısında yer alıyor. Kitabesi bulunmayan hanın mimarisinin ve giriş kapısının iki yanındaki nişlerin üstündeki mukarnasların tarihi gelişimleri, uygulanan mimari ve süsleme teknikleri değerlendirildiğinde Çelebi Mehmet (1413-1421) veya oğlu II. Murat (1421-1451) döneminde yapılmış olduğu tahmin ediliyor.

Deveciler Hanı'nın özellikleri

İki katlı Deveciler Hanı'nın kapısının iki yanında yola cepheli doğu yönünde 10, batı yönünde ise 5 dükkan bulunuyor. Alt katta 27 oda, bir tuvalet, üst katta ise 28 oda bir tuvalet olmak üzere 55 oda ve iki tuvalet bulunuyor. Her odada eşya koymak için bir dolap nişi ve ocak da mevcut.

Develik kısmı yenileme esnasında kapatıldı

Hanın doğu yönünde avlunun doğusunda bulunan kapıdan geçilen iki büyük tonozla örtülü develik kısmı bulunmaktadır. Develik kısmının dış kapısı yenileme sırasında kapatıldığı biliniyor.

Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunuyor

Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Deveciler Hanı, döneminin tek kişilik konaklama imkanı sunan en eski şehir hanlarındandır. Yaklaşık 650 yıllık Deveciler Hanı, yeniden butik otele dönüştürülüyor.

Butik otel olarak hizmet verecek

Deveciler Hanı'nın işletmesini Tokatlı Turizmci Murtaza Kalender devraldı. Deveciler Hanı'nın butik otele dönüştürülme süreci devam ederken ne zaman açılacağı henüz netleşmedi.
Tek kişilik, çift kişilik ve aile odaları, jakuzili ve şömineli odaları, barbekü salonu ve restorantıyla tarihin izleri arasında lüks bir konaklama imkanı sunacak.

Muhabir: Kenan Kayhan