Diyabet, vücuttaki birçok organı etkileyen kronik bir hastalıktır. Uzmanlar, diyabet tedavisinin amacının kan şekerini normal sınırlarda tutarak sağlık sorunlarının ortaya çıkışını engellemek olduğunu vurguluyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, diyabetli bireylerin beslenme programlarının vücut ağırlığına, fiziksel aktivite durumuna, sosyoekonomik durumuna ve beslenme alışkanlıklarına göre diyetisyen tarafından düzenlenmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Yiğit, tip 2 diyabetli bireylerin çoğunun fazla kilolu olduğunu ve yüzde 10 kilo kaybının tip 2 diyabet gelişme riskini yüzde 50 oranında azalttığını belirtiyor.
İyi Kontrol Edilmeyen Kan Şekeri Büyük Sorunlara Neden Olabiliyor
Diyabet, genellikle kan şekeri yüksekliği (hiperglisemi) ile karakterize edilen bir hastalıktır. Diyabet tedavisinin amacı, kan şekerini normal sınırlar içinde tutarak sağlık sorunlarının ortaya çıkışını önlemektir. Hülya Yiğit, diyabet tedavisinde beslenmenin büyük bir öneme sahip olduğunu belirtiyor. İyi kontrol edilmeyen kan şekeri, ilerleyen yaşlarda gözlerde, böbreklerde ve sinir hücrelerinde hasara yol açabilmektedir.
Tip 2 Diyabetli Bireylerin Çoğu Fazla Kilolu
Tip 1 ve Tip 2 diyabet olmak üzere farklı türleri olan diyabetin tedavisinde beslenme büyük bir rol oynar. Hülya Yiğit, tip 1 diyabette insülin üretiminin olmadığını ve bu nedenle dışarıdan insülin enjekte edildiğini, tip 2 diyabette ise insülin üretiminin olmasına rağmen vücudun bu insülini kullanamadığını belirtiyor. Tip 2 diyabetli bireylerin çoğunun fazla kilolu olduğunu ve yüzde 10 kilo kaybının tip 2 diyabet gelişme riskini yüzde 50 oranında azalttığını vurguluyor.
Büyük Porsiyonlar ve Et Tüketimi Kan Şekerini Yükseltebiliyor
Diyabetli bireylerin beslenme programlarının diyetisyenler tarafından düzenlenmesi gerektiğini belirten Hülya Yiğit, glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarına dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. Diyabetli bireylerin pilav ve makarnayı daha az tüketmesi gerektiğini bildiklerini ancak tatlandırıcılı diyet tatlıları rahat tüketebileceklerini düşündüklerini ifade eden Yiğit, bu tür yiyeceklerin de kan şekerini olumsuz etkileyebileceğini belirtiyor. Ayrıca, büyük porsiyonlarda kırmızı et tüketiminin de kan şekerini yükseltebileceğini göz ardı etmemek gerektiğini vurguluyor.
Diyabetli Bireylerin Tüketebileceği Pratik Bir Tatlı
Diyabetli bireylerin tatlı ihtiyacı için uygun porsiyonda meyve tüketiminin iyi bir alternatif olduğunu belirten Hülya Yiğit, diyabetli bireylerin de porsiyon kontrolüne dikkat ederek tüketebileceği şekersiz bal kabağı tatlısı tarifi paylaştı. Bu tatlı için gerekli malzemeler: 2 dilim bal kabağı, 4-5 adet çubuk tarçın, 2 yemek kaşığı tahin ve çekilmiş cevizdir. Kabakları küp küp doğrayıp tarçın ekleyerek pişirdikten sonra üzerine tahin ve ceviz ekleyerek tüketebilirsiniz.