Tokat’ta Çöl Tozlarının etkisi sürüyor. Hafta başında çöl tozlarının etkisi altına giren Türkiye’de hava kalitesi bozuldu. Tokat’ta Günlük Ortalama Toz Konsantrasyonu 137 ile turuncu yani ‘Hassas’ düzeyde. 28 Mart Cuma günü ise bu seviye 50 seviyesine düşecek ancak cumartesi günü 100 ile ‘Orta’ seviyede seyredecek. Cumartesi günü en yüksek seviye Güney doğu Anadolu’nun en kalabalık şehri Şanlıurfa’da görülecek. Günlük Ortalama Toz Konsantrasyonu Şanlıurfa’da 530 ile ‘Tehlikeli’ seviyeye ulaşıyor.Çöl1Türkiye, Çöl Tozlarının Etkisi Altında

Afrika ve Orta Doğu'dan kalkan çöl tozları, atmosferin üst tabakalarına taşınarak binlerce kilometre uzaklıktaki bölgeleri etkileyebiliyor. Bu doğal olaydan en çok etkilenen ülkelerden biri de Türkiye. Özellikle Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu’nun bazı bölümleri, bu dönemde yoğun toz taşınımı altında kalıyor.

“Büyükbağlar Köyü’nde Felaket: Samanlıklar ve Araçlar Alevlere Teslim! “Büyükbağlar Köyü’nde Felaket: Samanlıklar ve Araçlar Alevlere Teslim!

Sahra ve Ortadoğu'dan Gelen Tozlar Havayı Kirletiyor

Dünya genelinde atmosfere karışan toz miktarı yılda yaklaşık 2 milyar tonu bulurken, bunun yaklaşık %70’i Afrika ve Ortadoğu kaynaklı. Türkiye, bu dev toz hareketinin tam ortasında yer alıyor. Özellikle Sahra Çölü’nden gelen tozlar, değerli mineraller taşısa da aynı zamanda ciddi hava kirliliği yaratıyor.Çöl2Hangi Bölgeler Etkileniyor?

Türkiye’de çöl tozlarının etkisinin en çok hissedildiği yerler arasında Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Konya, Karaman, Niğde ve Nevşehir çevresi bulunuyor. Bu bölgelerde görüş mesafesi düşerken, hava kalitesi de ciddi şekilde bozuluyor.

Sağlık Sorunları Artabilir

Toz taşınımı dönemlerinde solunum yolu hastalıklarında artış gözlemleniyor. Alerjisi olan bireyler, astım hastaları, yaşlılar, çocuklar ve hamileler için bu dönem büyük risk taşıyor. Afrika'da yapılan bazı çalışmalar, menenjit salgınlarının dahi toz fırtınalarıyla bağlantılı olabileceğini ortaya koydu.Çöl3Ulaştırma ve Ekonomi de Etkileniyor

Toz fırtınaları sadece sağlık açısından değil, ulaştırma ve ekonomi üzerinde de olumsuz etkilere sahip. Hava, kara ve deniz ulaşımında aksamalara yol açan bu doğa olayı, sosyal yaşamı da sekteye uğratabiliyor.

Muhabir: Mihriban Koçaker