Muharrem ayının başlamasıyla birlikte İslam dünyasında büyük bir merakla beklenen Aşure Günü geldi. Bereket, paylaşma, birlik ve beraberliğin simgesi olan aşurenin yapıldığı bu özel gün, İslamiyet’te peygamberlerin hayatında önemli hadiselerin yaşandığı bir zaman dilimi olarak kabul edilir. Peki, Aşure Günü 2024 yılında hangi tarihler arasında kutlanacak?

Muharrem Ayı ve Aşure Günü

Hicri takvimin başlangıcı olan Muharrem ayının 10. günü, Aşure Günü olarak idrak edilir. Müslümanlar için büyük bir anlam taşıyan bu özel gün, bu yıl 16 Temmuz Salı günü başlayacak ve 5 Ağustos'a kadar devam edecek.

Tokatlı Genç Dünya Şampiyonu Oldu Tokatlı Genç Dünya Şampiyonu Oldu

Aşure Günü'nün Önemi Nedir?

Arapça'da "on" anlamına gelen "aşara" kelimesinden türeyen Aşure Günü, hicri yılın ilk ayı olan Muharrem'in onuncu gününe denk gelir. Hadis kaynaklarına göre, Hazreti Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması ve Hazreti Musa'nın Kızıldeniz'i geçerek İsrailoğulları'nı Firavun'dan kurtarması hadiseleri de bu günde gerçekleşmiştir. Ayrıca kültür tarihine göre, Hazreti Adem'in tövbesinin kabul edilmesi, Hazreti İdris'in diri olarak göğe yükseltilmesi, Hazreti İbrahim'in ateşte yanmaması gibi birçok önemli hadise de bugün yaşanmıştır.Asure Tarifi 700X420 Tokat Haber

Kerbela Olayı

Emevi Devleti'nin ikinci Halifesi Yezid bin Muaviye tarafından hicri takvime göre 10 Muharrem 61'de (10 Ekim 680) Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ve 72 yakınının şehit düştüğü "Kerbela olayı" da bu günde yaşanmıştır. Bu olay, Aşure Günü’nün Müslümanlar için önemini daha da artırmıştır.

Aşure Geleneği

Hazreti Nuh ve onun çağrısına uyarak gemiye binenlerin aşure aşı tüketmeleri dolayısıyla Müslümanlar, Aşure Günü'nü aşure yaparak ve paylaşarak yaşatırlar. Bu gelenek, birlik ve beraberliğin pekiştirilmesine vesile olur. Müslümanlar, bugünü nafile oruç tutarak ve aşure yaparak geçirirler.

 

 

Muhabir: Murat Onur