“Evliya Çelebi Fotoğraf Çekseydi” Sorusuyla Başlayan Yolculuk 

Seyahat tutkunu gezgin ve fotoğrafçı Seymen Bozaslan, 17. yüzyılın büyük seyyahı Evliya Çelebi'nin izinden giderek, 385 yıl sonra onun ayak bastığı 74 şehri tek tek gezdi. Bozaslan, bu yolculuğu boyunca çektiği binlerce kareyi ve gözlemlerini “21. Yüzyılda Evliya Çelebi’nin İzinde” adlı kitapta bir araya getirdi. Rota (6)

Fotoğraf Makinesiyle Seyahatname Yazdı 

THY’nin İstanbul-Tokat Uçuşu İptal Oldu THY’nin İstanbul-Tokat Uçuşu İptal Oldu

Yaklaşık 17 ay süren proje boyunca 1200’den fazla yeri gezen Bozaslan, kitabında 800’den fazla fotoğrafa yer verdi. Projenin ilham kaynağı ise basit ama etkili bir soruydu: “Evliya Çelebi fotoğraf çekseydi, neyi nasıl gösterirdi?” 

Kitapta ayrıca, Evliya Çelebi’nin el yazısıyla çizdiği düşünülen Fırat ve Dicle haritası da yer alıyor. Okurlar, bu rotaları QR kodlarla dijital ortamda da takip edebiliyor. Rota (3)İlk Durak Ahi Çelebi Camii, Son Durak Kilis 

İstanbul’daki Ahi Çelebi Camii’nden başlayarak Kilis’e kadar süren bu modern seyyahlık, Evliya Çelebi’nin Hac yoluna çıktığı güzergâhla birebir örtüşüyor. Bozaslan, kimi bölgelerde atla yolculuk yaparak 17. yüzyıl ruhunu yaşatmayı da ihmal etmedi. Rota (2)Tokat da Bu Rotalardan Biri Oldu 

Bozaslan’ın fotoğrafladığı şehirler arasında Tokat da yer aldı. Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde detaylıca yer verdiği Tokat, tarihi yapıları ve kültürel zenginlikleriyle dikkat çeken duraklardan biri oldu. Şehirde çekilen karelerde, yüzyıllar öncesinin izleri bugünün dokusuyla harmanlandı. Rota (4)Seyahatname’den Satrançtan Telefona Evrilen Gözlemler 

Seymen Bozaslan’ın en dikkat çekici tespitlerinden biri ise zamanın toplum üzerindeki etkisi oldu. Örneğin, Evliya Çelebi’nin Manisa Akhisar’da “yeşil alanda insanlar satranç oynar” dediği yerleri gezen Bozaslan, bugün aynı yerlerde gençlerin telefonlarıyla vakit geçirdiğini gözlemledi. Bu gibi detaylar, projeyi yalnızca görsel bir anlatım değil, aynı zamanda sosyal bir yorum haline de getiriyor. 

Rota (5)Tarihi Haritalar, Modern Teknolojiyle Buluştu 

Bozaslan, projede yalnızca geçmişi değil, bugünü ve geleceği de bir araya getiriyor. Katar Ulusal Kütüphanesi’nden dijital olarak aldığı, Evliya Çelebi’ye ait olduğu düşünülen Fırat-Dicle haritası da kitapta yer buldu. QR kodlarla desteklenen çalışma, dijital seyahatnamelerin de önünü açıyor. 

“Sanki Bu Kitabı Evliya Çelebi ile Birlikte Yazdım” 

Kitabını yakın zamanda kaybettiği babası Haci Bozaslan’a ithaf eden genç gezgin, “Kitabın bir kısmı Evliya Çelebi’nin metinlerinden, bir kısmı ise benim gözlemlerimden oluşuyor. Sanki bu kitabı onunla birlikte yazdım” diyor. 

Profesörlerden Akademik Destek 

Projenin akademik yönü de boş geçilmedi. Prof. Dr. Zekeriya Kurşun ve Prof. Dr. Celal Şengör gibi önemli isimler projeye katkı sundu. Bozaslan, “Onların arşivlerinden ve fikirlerinden çok faydalandım. Bilgiyle desteklenmeyen bir seyahat anlatımı eksik kalırdı” ifadelerini kullandı. Rota (7)

27 Bin Kilometre, 50 Bin Kare, 5 Bin Video 

Bozaslan’ın Türkiye turu boyunca yaklaşık 27 bin kilometre yol yaptığı, 50 bine yakın fotoğraf çektiği ve 5 binden fazla video kaydettiği ifade ediliyor. Camiler, kaleler, köprüler hem yerden hem de dron ile havadan görüntülendi. 

Sıradaki Proje: Türkiye’deki Kaleler 

Gezginin bir sonraki hedefi ise Türkiye’deki kaleleri belgelemek. Bozaslan, “Evliya Çelebi’nin Türkiye’sini tamamladım. Şimdi sırada kaleler var. Eğer sponsor desteği bulabilirsem, Osmanlı coğrafyasının tamamını kapsayan bir fotoğraf seyahatnamesi hazırlamak istiyorum” diyor. 

"21. Yüzyılda Evliya Çelebi'nin İzinde", yalnızca bir seyahat kitabı değil; geçmişin izini süren, bugünü belgeleyen ve geleceğe ilham veren bir eser olarak tarihe not düşüyor. 

Kaynak: AA