NASA uzayda mahsur kalan astronotların gelecek yıl döneceğini açıkladı NASA uzayda mahsur kalan astronotların gelecek yıl döneceğini açıkladı

2024 yılı içerisinde ilk Ay tutulması 25 Mart'ta, 20 Mart Bahar Ekinoksu (gündüz-gece eşitliği) sonrasındaki "Solucan Ay" esnasında yarı gölgeli tutulma şeklinde yaşanmıştı. Kıta Amerika, Antarktika, Alaska ve kuzeydoğu Rusya'dan izlenen tutulma Türkiye'den görülememişti. 

Yılın ikinci Ay tutulması (Parçalı Ay tutulması) için heyecanlı bekleyiş başladı. Bu yılın ikinci Ay tutulması 18 Eylül'de gerçekleşecek. Parçalı Ay tutulması, 18 Eylül saat 05.14'te başlayıp 06.16'da bitecek.
Türkiye de bu gök olayına şahit olacak bölgelerin içinde yer alıyor. Sabaha karşı gerçekleşecek olan tutulma ülkemizde kısmen gözlenebilecek.
TURUNCU AY TUTULMASI NEDEN OLUR?
Ay, Dünya'nın gölgesinden geçtiğinde ve güneş ışığının Ay'ın yüzeyini aydınlatmasını engellediğinde böyle bir tutulma yaşanıyor. Güneş ışığının ufak bir kısmı, Dünya'nın atmosferi yoluyla dolaylı olarak Ay yüzeyine hala ulaşıyor ve Ay kırmızı, sarı ve turuncu bir parıltıyla kaplanıyor.

Muhabir: Mihriban Koçaker