Kurban Bayramı süresince Tokat'ta artan hava sıcaklıkları ve büyükbaş hayvanlarla temasın fazlalığı nedeniyle kenelerin aktivitesi artmış durumda. Bu durum, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsüne karşı dikkatli olunmasını gerektiriyor. Uzmanlar, Tokat ve çevre illerde yaşayan vatandaşları kıyafet konusunda uyarıyor ve önlemler almalarını tavsiye ediyor.

KKKA Virüsüne Karşı Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yaz mevsimiyle birlikte sağlık sorunları da artarak devam ediyor. Tokat, Sivas, Çorum, Erzurum gibi bölgelerde yaşayan vatandaşlara yönelik kıyafet uyarıları yapıldı. Yaz mevsimiyle birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsüne karşı uzmanlar peş peşe açıklamalarda bulundu. Bu hastalık, özellikle kırsal kesimlerde yaygın olarak görülüyor.

Tokat Kıyafet Uyarı1 Tokathaber

Koyu Renkli ve Teni Gösteren Kıyafetlerden Kaçının

Uzmanlar, kırsal alanlarda, bağ, bahçe, tarla, orman ve piknik alanları gibi riskli bölgelerde açık renkli ve cildi göstermeyen kıyafetler giyilmesini öneriyor. Pantolon paçalarının çorap içine sokulmasının, kenelere karşı önemli bir korunma yöntemi olduğu vurgulanıyor. Bu basit ama etkili önlemler, kenelerin vücuda yapışmasını zorlaştırarak hastalık riskini azaltıyor.

Tokat Kıyafet Uyarı2 Tokathaber

Erken Tanı ve Korunma Önemli

KKKA virüsü, İç Anadolu'nun kuzey kesimleri, Orta Karadeniz Bölgesi ve Doğu Anadolu'nun kuzey kesimlerinde yaygın olarak görülüyor. Her yıl ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında hastalığın ortaya çıkma olasılığı yüksek. Hastalığın belirtileri halsizlik, yüksek ateş ve kırgınlık gibi genel enfeksiyon belirtileriyle başlıyor. İleri aşamalarda ise tüm vücutta ve iç organlarda kanamalara neden olarak ciddi bir hastalığa dönüşüyor. Her 20 kişiden birinde ölümcül olabilen bu hastalığın kesin bir tedavisi yoktur. Ancak, eksilen kan ürünlerinin yerine konması ve organ yetmezliği belirtilerine yönelik destek tedavileri uygulanıyor.

Tokat Kıyafet Uyarı3 Tokathaber

Kan Bağışının Hayati Önemi

Hastalığın tedavisinde kan ve kan ürünleri kullanıldığından, uzmanlar kan bağışının önemine dikkat çekiyor. Kan bağışı, hastalığa yakalananlara destek amacıyla hayati önem taşıyor. Bu nedenle, sağlıklı bireylerin kan bağışında bulunması, KKKA hastalarının tedavisi için büyük bir destek sağlıyor.

Tokat Kıyafet Uyarı4 Tokathaber

Kene Isırmalarına Karşı Alınacak Önlemler

Kenenin ısırması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirten uzmanlar, eğitimli bir sağlık personelinin keneyi usulüne uygun olarak çıkarmasının önemine dikkat çekiyor. Hastalık bulaşma riski, kenenin vücutta kaldığı süre ile doğru orantılı olduğundan, kene en kısa zamanda çıkarılmalıdır. Vücuda yapışmış keneler, hijyen ortamı sağlanıp eldiven giyildikten sonra ezilmeden, ağızdan veya başından tutularak bir cımbız veya pens yardımıyla, vida çıkarır gibi sağa sola çevrilerek çıkarılmalı. Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerine sigara basmak veya kolonya ve gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır.

Muhabir: Murat Onur