Türkiye bir deprem ülkesi; peki en güvenli şehir neresi? Hangi şehirde deprem riski yok denecek kadar az? Deprem uzmanları Türkiye'deki şehirlerin risk durumlarını değerlendirirken, beklenmedik bir yerin en güvenli şehir olarak öne çıktığını açıkladı.

Yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, katıldığı "Deprem Gerçeği" konferansında, Marmara Bölgesi'nde risk seviyelerinin oldukça yüksek olduğunu belirtti. Özellikle İstanbul gibi büyük şehirler 1. derece tehlike bölgesinde bulunurken, bu şehirlerin çevresinde kalan bazı bölgelerde durum oldukça farklı. Peki, hangi bölge depreme en dayanıklı yer olarak öne çıkıyor?Deprem-2

Moriwaki, bu şehrin 4. derece tehlike bölgesinde yer aldığını ve depreme karşı en az risk taşıyan yer olduğunu açıkladı. Bu şehirde, sadece küçük bir alanın 3. tehlike bölgesi içinde yer aldığını, ancak genel olarak riskin yok denecek kadar az olduğunu vurguladı.

Peki, bu kadar güvenli olan şehir neresi?

Uzmanların açıklamasına göre, Türkiye’de deprem riskinin en az olduğu şehir Kırklareli olarak açıklandı. Öte yandan, Tokat gibi bazı şehirlerin ise yüksek risk taşıdığı belirtildi. Tokat, geçmişte yaşadığı büyük depremlerle bilinen ve 1. derece deprem kuşağında yer alan bir il. Uzmanlar, bu gibi yüksek risk taşıyan bölgelerde yapı güvenlik standartlarına daha fazla özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Kırklareli
Tokat ilinin Erbaa, Niksar ve Reşadiye ilçeleri, Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yer aldığından, tarih boyunca birçok yıkıcı depreme maruz kalmıştır. Özellikle 1939, 1942 ve 1943 yıllarında meydana gelen depremler, Kelkit Vadisi boyunca büyük yıkımlara ve can kayıplarına neden olmuştur.

Tokat tarihinde büyük depremler ve can kayıpları

1939 Erzincan Depremi (26 Aralık 1939): 7.9 büyüklüğündeki bu deprem, Kelkit Vadisi'nde geniş bir alanda yıkıma yol açmıştır. Erbaa, Niksar ve Reşadiye ilçeleri de bu depremden ciddi şekilde etkilenmiştir. Resmi kayıtlara göre, Tokat genelinde 545 kişi hayatını kaybetmiş, 291 kişi yaralanmıştır. Niksar ve köylerinde 590 ölü ve 1.100 yaralı, Erbaa'da ise 881 ölü ve 27 yaralı tespit edilmiştir. Reşadiye'de ise 236 ölü ve 52 yaralı kaydedilmiştir. 
Erbaa Deprem

1942 Erbaa-Niksar Depremi (20 Aralık 1942): 7.1 büyüklüğündeki bu deprem, Erbaa ve Niksar arasında yaklaşık 50 km'lik bir yüzey kırığı oluşturmuş ve Erbaa neredeyse tamamen yıkılmıştır. Bu depremde can kaybı ve yaralı sayısı hakkında kesin rakamlar bulunmamakla birlikte, 1939 depreminden daha fazla can ve mal kaybına neden olduğu belirtilmektedir. 
Erbaa Deprem2

1943 Erbaa Depremi (26/27 Kasım 1943): Bu deprem, Erbaa halkının depremlere dayanıklı konut yapma sistemine geçişine rağmen, yine de can ve mal kaybına yol açmıştır. Depremde kasaba merkezinde 4, merkez bucağında 6, Karayaka bucağında 2 olmak üzere toplam 12 kişi hayatını kaybetmiştir. 

Akaryakıtta Gece Yarısı Şoku! Yeni Fiyatlar Cep Yakacak! Akaryakıtta Gece Yarısı Şoku! Yeni Fiyatlar Cep Yakacak!

Erbaa Deprem3

Kaynak: İHA