Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ankara’da Şap Enstitüsü Müdürlüğü’nde açıklamalarda bulundu. Bakan Yumaklı, son günlerde yaşanan özellikle tavuk döner zehirlenmeleriyle ilgili gündeme gelen görüntüler üzerinden tavuk döner işletmelerine sert uyarılarda bulundu. Bakan Yumaklı, bu tarz işletmelere “Herhangi bir denetimde tespit ettiğimizde çok ağır cezaları uygulayacağız ve kapatma işlemini gerçekleştireceğiz. Dolayısıyla lütfen zaten bildiğiniz bu konuda sizler de hassasiyet gösterin” uyarısında bulundu.  Tavuk DönerPİŞMİŞ ET ÜSTÜNE ÇİĞ ET TAKVİYESİ GÖRÜNTÜLERİ KONUŞULMUŞTU 

Kocaeli ve Sapanca’daki Tavuk döner' vakası görüntülerin ardından Tokat’ta bir döner işletmesinde pişmiş tavuk eti üstüne çiğ et takviyesi yapıldığı iddia edilmişti.   

Kocaeli’nin Körfez ilçesinde 648 kişinin yediği tavuk dönerden zehirlendiği olayın ardından Sapanca’da çekildiği iddia edilen görüntülere bir de Tokat eklenmiş, iddia sosyal medyada yer alan ve ürün, içerik ve şikayetleri inceleyen ‘denetlecomtr’ adlı sayfada yer almıştı.    

Tavuk Döner vakalarının ardından Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı önemli açıklamalarda bulundu.  

Bakan Yumaklı: “En Temel Hakkımız Güvenilir ve Kaliteli Gıda” 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, vatandaşların sağlıklı gıdaya erişiminin Bakanlığın en öncelikli görevlerinden biri olduğunu belirtti. Yumaklı, “Vatandaşlarımızın anlık olarak ulaşabileceği şeffaf bir denetim sistemi kurduk ve devreye aldık,” dedi. 

“En İyi Denetçi Vatandaşın Kendisi” 

Bakan Yumaklı, vatandaşların da sürece dahil olması gerektiğini vurgulayarak, “Bu mücadeleyi tek başımıza yürütemeyiz. Uygunsuzluk tespit eden vatandaşlarımız, her türlü iletişim kanalıyla bizlere ulaşsın,” çağrısında bulundu. 

Ekran Görüntüsü 2025 04 11 122158Tavuk Dönerde Zehirlenme Olaylarına Sert Tepki 

Son günlerde artan tavuk döner kaynaklı zehirlenme olaylarıyla ilgili konuşan Bakan, “Bu tür müessif olaylar halkımızın hassasiyetini artırdı, bu bizim için sevindirici. Ancak bu olayların yaşanmaması için baştan önlem almalıyız,” dedi. 

Kalmış Dönerin Yeniden Kullanılması Kesinlikle Yasak! 

Döner ürünlerinde ciddi ihlaller tespit edildiğini belirten Yumaklı, “Bir gün satışa sunulan döner ertesi gün kullanılamaz, bu yasaktır. Ancak bazı işletmeler, çiğ etle karıştırıp yeniden servis ediyor veya soslarla bozulmuş eti gizlemeye çalışıyor,” ifadelerini kullandı. 

“Tespit Edersek Gözünün Yaşına Bakmayız” 

Bu tür uygunsuzluklarda ciddi yaptırımlar uygulanacağını açıklayan Bakan Yumaklı, “Ağır cezalar ve kapatma işlemleri devreye alınacak. Sağlığı tehlikeye atan hiçbir ürüne müsamaha göstermeyeceğiz,” dedi. 

Ankara’da dolu yağışı etkili oldu, sular diz kapaklarına geldi Ankara’da dolu yağışı etkili oldu, sular diz kapaklarına geldi

Tüketim Yerlerinde Denetimler 1 Nisan’dan Beri Sürüyor 

Lokanta, fast food zincirleri ve kafeteryalar gibi toplu tüketim yerlerinde 1 Nisan’dan bu yana 13.691 denetim gerçekleştirildi. Bu denetimlerde 224 uygunsuzluk tespit edilerek, toplamda 22 milyon TL idari para cezası kesildi. 

Fuar ve Panayırlara Hijyen Talimatı Yolda 

Yakın zamanda yerel yönetimlere fuar, tanıtım günleri ve panayırlarda gıda satış alanlarının hijyen, sunum ve içerik açısından nasıl olması gerektiğini belirten bir talimat gönderileceğini açıklayan Bakan, “Bu alanları da ayrıca denetleyeceğiz,” dedi. 

Sahte Organik Ürünlere Geçit Yok 

Yöresel, organik veya ekolojik adı altında satılan ancak gerçekte konvansiyonel yöntemlerle üretilen ürünler de Bakanlığın radarında. Özellikle alışveriş merkezlerinde bu ürünlerin hijyen koşullarına uygunluğu sıkı denetlenecek. 

“Hiç Kimsenin Gözüne Yaşına Bakmayacağız” 

Bakan Yumaklı sözlerini şu net mesajla tamamladı:“Halkımızın güvenilir gıdaya ulaşımı konusunda hiçbir toleransımız olmayacak. Kurallar bellidir. Uygunsuzluğu tespit ettiğimiz an gerekeni yaparız.” 

Muhabir: Mihriban Koçaker