Tokat’ın Erbaa ilçesinde, geçtiğimiz aylarda bazı fırınlarda 5 liraya kadar düşen ekmek fiyatı yeniden 8 TL’ye yükseldi. 200 gramlık ekmeğin fiyatında yaşanan bu değişim, hem vatandaşlar hem de fırıncı esnafı arasında dikkat çekici yorumlara neden oldu.
Geçici İndirim Büyük Yankı Uyandırmıştı
Erbaa’da daha önce 8 TL’den satılan ekmek, bazı fırıncılar tarafından bir süreliğine 5 TL’ye indirilmişti. Bu durum, ilçede geniş kesimler tarafından memnuniyetle karşılanmış ve sosyal medyada da geniş yankı bulmuştu. Ancak söz konusu uygulamanın sürdürülebilir olmadığı, artan girdi maliyetleriyle birlikte net şekilde ortaya çıktı.
Fırıncılar: “Maliyet Dayanılmaz Noktaya Geldi”
Fırıncı esnafı, un, maya, enerji ve işçilik gibi temel üretim kalemlerindeki fiyat artışlarının altını çizerek, indirimli fiyatlarla üretim yapmanın artık mümkün olmadığını belirtti. Sektör temsilcileri, hem kaliteli üretimi sürdürebilmek hem de işletmeleri ayakta tutabilmek için fiyatların yeniden 8 TL’ye çıkarıldığını ifade etti.
Vatandaşlar Tepkili ama Anlayışlı
Bazı vatandaşlar fiyat artışını eleştirirken, bir kesim ise maliyet artışlarının tüm sektörleri etkilediğini belirterek durumu anlayışla karşıladığını dile getiriyor. Sosyal medya ve yerel platformlarda, “Ekonomik şartlar ortada. Fırıncı da haklı, tüketici de” yorumları öne çıkıyor.