Kuş2-1

İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nde seyrek, diğer bölgelerde yaygın ve yıl boyu bulunan yerli bir tür olan Yeşil Ağaçkakan bu sabah Tokat’ta Perakende mahallesinde bir evin bahçesinde görüntülendi. Sabah saatlerinde bahçede Yeşil Ağaçkakan’ı farkeden ev sahipleri bölgede nadiren görülen bu kuş türünü görüntülemeyi aşardı.  

Kuş4

Yeşil Ağaçkakan hakkında 

Sivas soğuk rekorunu korudu: Termometreler sıfırın altında 23 dereceyi gösterdi Sivas soğuk rekorunu korudu: Termometreler sıfırın altında 23 dereceyi gösterdi

Picus viridis veya yeşil ağaçkakan, Picus cinsine bağlı bir kuş türüdür. Avrupa'nın çoğu parçasında ve batı Asya'da görülürler. Büyüklükleri 30–36 cm, kanat açıklıkları 45–51 cm kadardır. Dikkat çekici giysisi, yüksek bir sesi vardır. Eşeylerin tüyleri benzerdir. Üst kısımları koyu yeşil alt kısımları sarımsı yeşildir. Taç ve ense koyu kırmızıdır. İber Yarımadası formu olan P. v. subsp. sharpei alt türü hariç diğerlerinin gaga dibi ve göz arasındaki boşluk ve gözün etrafı erkek ve dişide siyahtır. Kıç krom sarısıdır, bu uçuşta çok açıktır ve bazı mesafeden türün teşhisine izin verir. Gaga ve ayaklar kurşuni gri renktir. Yuva diğer ağaçkakanlarınkine benzer ama delik daha büyüktür. 5-7 parlak beyaz yumurtayı nisan mayıs aylarında tahta kırıntılarının üzerine bırakırlar. 

Muhabir: Sedat Özata