Buğday, arpa, mısır, nohut, mercimek, patates, şekerpancarı, ayçiçeği ve yem bitkileri tarımı yapılan Tokat il genelinde Yaban domuzlarının sığınma ve üreme yerleri genellikle sık orman sahaları. Yaban domuzlarının yoğun zarar verdiği tarım alanları ormanlara sınır olan bölgelerde daha çok gece yaşanıyor.
Şahin, 10.02.1997 yılından 2024 yılı sonu itibari ile 559 bin 700 Adet tek kurşun av fişeğinin ruhsatlı silahı bulunan, Arıcı ve Çiftçilere imza karşılığı verildiğini, 15 Şubat ve 15 Mayıs Yavru dönemi dışında, Sürek avında av fişeği yardımı yapıldığını bildirdi.
İl Tarım ve Orman Müdürü Şahin, Yaban Domuzu Mücadelesi; Orman sahalarında doğal popülasyonu azaltmak için, Ayı, Kurt ve Çakalların korunması, kayıtlı profesyonel avcı sayısının arttırılması veya teşvik edilmesi, mısır ekim sahalarının azaltılması, zararlı yoğunluğu olan tüm illerde av fişeği yardımı yapılarak, etkili mücadele edilmesi görüşündeyiz. Yaban Domuzunun vermiş olduğu zararlar TARSİM Sigortası kapsamanı alınarak üreticimize olan zararları karşılamaktadır. Son 5 yılda Yaban Domuzu Mücadelesinde Kullanılan Av Fişeği ve Kullanılan Kaynak olarak Genel bütçesinden ve İl Özel idaresi bütçesinden karşılanmaktadır. İlimiz tarım alanlarında Yaban Domuzu mücadelesinde, 2020-2024 Yılları içerisinde Ruhsatlı av tüfeği bulunan üreticilerimize imza karşılığı Toplam 124 bin 500 Adet Av fişeği yardımı yapılmıştır” diye konuştu.