Emek Partili İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Tokat Sorhun Obası'nda halkın yoğun tepkisini çeken madeni TBMM gündemine taşıdı. Emsa Enerji ve Madencilik Şirketi'nin bölgede işlettiği madene ilişkin olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a soru önergesi verdi. Sorhun Obası'nda altın ve gümüş madeni arama faaliyetleri nedeniyle bölgedeki 30 köy halkının endişelerini dile getiren Bayhan, Bakan Kurum'a şu soruları yöneltti:

* Bakanlığınız Türkiye ve dünya ekosistemi için büyük önem taşıyan Tokat Sorhun Obası'nda altın ve gümüş aramak için Emsa Enerji ve Madencilik Şirketine izin ruhsatı vermiş midir?

Saadet GİK Üyesi Tekin: 5 milyondan fazla Müslüman katledildi Saadet GİK Üyesi Tekin: 5 milyondan fazla Müslüman katledildi

* Emsa Maden Şirketine ruhsat verilmişse, Bakanlığınız kamu yetkisini 30 köy halkının ve topraklarımızın çıkarlarını korumak yerine maden şirketinin çıkarlarını korumak için mi kullanmıştır?

* Bakanlığınız tarafından adı geçen maden şirketine ruhsat verilmemişse, Tokat Valiliği yüzeysel arama izni verme yetkisini nereden almıştır?

* Tokat Sorhun Obası'ndaki yıkım ve katliama karşı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak ne gibi engelleyici tedbirleri alacaksınız?

* Daha kaç dönüm memleket toprağı yerli ve yabancı maden tekellerinin yeni İliç facialarına sebep olacak şekilde talanına açılacaktır? Bakanlığınız, bu duruma son vermek ve ülkemize ve halkımıza karşı sorumluluk almak için herhangi bir adım atmayı düşünüyor mu?

Halkın Endişeleri ve Tepkileri

Bölgedeki 30 köy halkı, maden faaliyetlerinin çevreye ve yaşam alanlarına zarar verdiğini belirterek büyük tepki gösterdi. Halk, toprağın ve su kaynaklarının kirlenmesi, ekosistemin bozulması ve tarım arazilerinin zarar görmesi gibi olumsuz etkilerden endişe duyuyor.

Bakanlığın Cevabı Bekleniyor

Milletvekili Bayhan'ın soruları, halkın sesi olarak TBMM gündemine taşınmış durumda. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un vereceği yanıt, hem bölge halkı hem de çevre aktivistleri tarafından merakla bekleniyor.

Muhabir: Mihriban Koçaker