Tokat'ta Enerji Bir-Sen ve Ulaştırma Memur-Sen teşkilatları, DSİ 72. Şube Müdürlüğü bahçesinde düzenledikleri ortak basın toplantısında toplu sözleşme hükümleri ile ilgili tepkilerini dile getirdi. Enerji Bir-Sen Tokat Şube Başkanı Murat Tıkaç tarafından yapılan açıklamada, çalışanların haklarının korunması ve mevcut sorunların çözülmesi talep edildi.

Haklarımıza Göz Dikildi

Başkan Murat Tıkaç, konuşmasında, Anayasa Mahkemesi tarafından Mart ayında toplu sözleşme ikramiyesinin iptal edildiğini belirtti. Kamu görevlilerinin sendikal örgütlenmesini engellemek ve sendikal pazarlık gücünü etkisizleştirmek için aylık 345 ₺ kesinti yapıldığını ifade etti.Whatsapp Image 2024 06 06 At 12.16.28 Tokat Haber

Tasarruf Tedbirleri ve Kısıtlamalar

Tasarruf tedbirleri kapsamında personel servis hizmetinin kaldırılması, koruyucu giyimin engellenmesi ve fazla çalışma ücretinin kısıtlanmasına değinen Tıkaç, sosyal hak olan lojman kiralarına fahiş artışlar yapılacağını belirtti. Servis hizmetinin kaldırılmasını kabul etmediklerini ve kamu hizmetinin devamlılığını sağlama noktasında önemli bir yere sahip olan servis hizmetinin tasarruf tedbirlerine konu edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Koruyucu Giyim ve Fazla Çalışma Ücretleri

Koruyucu giyim kazanımının 2012 yılından bu yana sorunsuz uygulandığını hatırlatan Tıkaç, bu kazanımın maliye bürokrasisi ve genelge ile kısıtlanmaya çalışılmasına tepki gösterdi. Ayrıca, saat başı 10 lira 10 kuruş olan fazla çalışma ücretinin güncellenmesi gerektiğini, bu ücretle bir ekmek bile alınamadığını söyledi.

Lojman Kiraları ve Sosyal Haklar

Tıkaç, lojman kiralarının rayiç bedeller üzerinden yenilenmesi konusunun tam bir muamma olduğunu belirterek, devletin kira artışlarını %25 ile sınırlarken, kamu görevlilerine rayiç bedeller üzerinden kira alındığını ve sosyal tesis ile kampların özelleştirilmesinin planlandığını ifade etti. Kamu görevlilerinin bu gelirle sadece devletin sosyal tesislerine gidebildiğini ve lojmanda hayatını idame ettirebildiğini belirtti.

Mali ve Özlük Haklar

Teknik personelin mali ve özlük haklarının yetersizliğine değinen Tıkaç, iş sağlığı ve güvenliği noktasındaki eksikliklerin ve mesleki sorumluluklarının kamu işvereni tarafından görmezden gelindiğini ifade etti. Teknik ve idari personelin ilave iyileştirme beklediğini ve çalışma barışının sağlanmasını istediğini vurguladı.

3600 Ek Gösterge ve Emekli Aylıkları

Tıkaç, 1. dereceye 3600 ek gösterge konusunun hala çözüme kavuşmadığını ve emekli aylıklarının düşüklüğünden dolayı emeklilerin kırgın olduğunu belirtti. Ocak ayında yapılan %25'lik zamdan sonra lojman kiralarına bir kez daha zam yapılmasının kamu görevlilerini mağdur edeceğini ifade etti.

Toplu Sözleşme Talepleri

Tokat’tan İstanbul’a Yolcu Otobüsü Fiyatına Uçak Bileti! Tokat’tan İstanbul’a Yolcu Otobüsü Fiyatına Uçak Bileti!

Sonuç olarak Tıkaç, toplu sözleşme ikramiyesinin kayıplarıyla birlikte iade edilmesini, servis hizmetine dokunulmamasını, koruyucu giyim kazanımının önündeki engellerin kaldırılmasını, fazla çalışma ücretinin artırılmasını, lojman ve sosyal tesislerin yaygınlaştırılmasını, 1. dereceye 3600 ek göstergenin hayata geçirilmesini ve emekli aylıklarının adil bir seviyeye yükseltilmesini talep etti.

 

 

Muhabir: Mihriban Koçaker