Nişantaşı’nda 40 yıldır simit satan Üzeyir Kurt, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından tezgahının kaldırılması üzerine Teşvikiye Caddesi’nde açlık grevine başladı. Aydınlık'a konuşan Kurt, lise eğitiminde olan iki oğlunun olduğunu ve kira evde oturduklarını belirtti. Tek geçim kaynağı olan simit tezgahını geri istediğini ifade etti.

Tezgahı Kaldırılan Simitçinin İsyanı

Şişli, Nişantaşı’nda simitçilik yapan Üzeyir Kurt, İBB ekiplerinin 40 yıllık simit tezgahını kaldırmasının ardından açlık grevine başladı. Kurt, 2021 yılından beri tezgahının geri verilmesi için mücadele ettiğini ancak olumlu bir yanıt alamadığını belirtti. Kiralık evde oturduğunu, lise eğitiminde olan iki oğlunun bulunduğunu ve başka bir geçim kaynağının olmadığını söyledi.

İBB’den Yanıt Bekleyen Üzeyir Kurt: "Başka Çarem Kalmadı"

Nurcan Arslan cinayeti davasında sanığa 25 yıl hapis cezası Nurcan Arslan cinayeti davasında sanığa 25 yıl hapis cezası

Hüseyin Kurt, olayın başından beri yaşadığı mağduriyeti şu sözlerle anlattı:

“Babam 40 yıldır bu simit tezgahında simitçilik yapıyordu ve son 10-15 yıldır babamın hastalığından dolayı tezgaha ben bakıyordum. Babam 2020 yılının sonunda vefat etti. İBB benden 2022 yılında simit tezgahına dair tüm belgeleri istedi. 4 yıldır İBB’den gelecek kararı bekliyordum. Şimdi de ‘Bizde babadan oğula devir diye bir şey yok’ diyorlar. Seçimler geçtikten sonra bunu rahat bir şekilde söylemeye başladılar.

Bu olay bayramdan 2 ay önce oldu. Biz iki aydır bu konunun çözülmesi için belediyenin belirli mercilerine taleplerimizi ilettik ancak bir netice alamadık. Daha sonra tüm tezgahları bir anda gelip kaldırttılar. Yarından itibaren açmayacaksın dediler. Bu konudan muzdarip sadece ben değilim, 30-35 aile daha sorun yaşıyor. Tüm çözüm kapılarımız kapatılınca başka çarem kalmadı. Son çare olarak açlık grevine başladım.

Biz sokakta çalışan bir simitçiyiz. Sosyal hakkımız hiçbir şeyimiz yok. Simit tezgahları tapulu yerler değildir. Bizlerden alıp başka birisine vermek istiyorlar. Ancak benim bu işten başka herhangi bir mesleğim yok. İşgaliyemi, her şeyimi ödüyorum. Burası zamanında Şişli Belediyesi’ne aitti. Ama ana yol olduğu için 7 sene önce İBB’ye geçti. İBB’ye geçtikten sonra da böyle sıkıntılar ortaya çıktı.

"İBB’den Kimse Arayıp Sormadı"

“Babam da simitçiydi, ben de simitçiyim. Başka yapabileceğim bir iş yok. İki çocuğum var. İkisi de liseye gidiyor. Seneye Allah nasip ederse üniversiteye gidecekler. Evim kira. Başka geçim kaynağım yok. Bu sabah saat 09.00’dan itibaren (dün) açlık grevine başladık. Ancak bu saate kadar İBB’den herhangi bir yetkili arayıp sormadı. İşimi geri alana kadar da mücadeleme devam edeceğim.”

İBB'den Açıklama

Nişantaşı’nda 40 yıldır simit satan Üzeyir Kurt, tezgahının İBB tarafından kaldırıldığını öne sürerek açlık grevine başlamıştı. İBB’den konuya ilişkin yapılan açıklamada, tezgahın izinsiz açıldığı belirtildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), simit tezgahının kaldırıldığını öne sürerek açlık grevine başlayan Üzeyir Kurt’un iddialarına yönelik açıklama paylaştı. Açıklamada, simit tezgahı için alınan geçici izin belgesinin Üzeyir Kurt’un hayatını kaybeden babası Bekir Kurt adına olduğu ve tezgahların varislere devredilmediği belirtildi.

İBB’nin Açıklaması Şöyle:

“Bazı medya kuruşlarının yayınladığı haberlerde; Üzeyir Kurt isimli vatandaşın sahip olduğu simit tezgahının İBB tarafından elinden alındığı ve bunun üzerine açlık grevine başladığına ilişkin ifadeler yer almıştır.

Geçici işgaliye izinleri 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunun 52’nci maddesine istinaden 1 yıl süre ile her yıl Ocak ayı itibariyle yeni yılda yenilenerek geçici olarak verilmektedir. Üzeyir Kurt isimli şahsın vefat eden babası Bekir Kurt adına işgaliye izninin 2015 yılından itibaren İlçe Belediyesi’nden İBB’ye devrinin yapıldığı, Bekir Kurt’un Şişli İlçesi, Teşvikiye Caddesi No:22 Hak Pasajı önü adresinde simit satış izninin olduğu, 2016-2017-2018-2019-2020 yıllarında geçici işgaliye izinlerinin yenilendiği tespit edilmiştir.

Geçici işgaliye izni bulunan Bekir Kurt’un 05.12.2020 tarihinde vefat ettiği ve sonrasında oğlu Üzeyir Kurt’un söz konusu işgaliye izninin üzerine devredilmesi için 20.01.2021 tarihli dilekçe ile müracaat ettiği anlaşılmıştır.

Miras Hakkı Gibi Devredilemez

İşgaliye izninin geçici olarak belli bir şahsa verildiği, şahsın vefat etmesi veya hakkından feragat etmesinin miras hakkı gibi devredilemeyeceği değerlendirilerek 2021 yılından itibaren vefat edenlerin tezgahları varislerine devredilmemektedir. Verilen geçici işgaliye izinlerin müktesep hak teşkil etmemesi ve varisler arasında sorunlara neden olmasından dolayı vefat edenlerin tezgahlarının kaldırılması hususunda karar alınmış olup, söz konusu tezgahın açılmaması konusunda Üzeyir Kurt’a uyarılar yapılmıştır. Uyarıları dikkate almayan Üzeyir Kurt’a ait izinsiz tezgah yedd-i emin esasları doğrultusunda alınarak depoya kaldırılmıştır.”

Muhabir: Burhan Arar