2 Şubat 1941 yılında Tokat'ın Reşadiye ilçesinde Türk Halk Müziği sanatçısı, oyuncu Mihrican Bahar, seslendirdiği yöresel şarkılarla kendini tanıttı.
1979 yılında TRT'de söylediği Başındaki Yazmayı Sarıya mı Boyadın adlı Tokat türküsüyle çıkış yapan sanatçı, Yeşilçam'da da yer aldı.
Peki Tokatlı tanınmış sanatçı Mihrican Bahar kimdir?. Sanat hayatı nasıl geçti? Mihrican Bahar şimdi nerede? Detaylar haberimizde..
Reşadiye'den İstanbul'a uzanan bir yolculuk
Tokat'ın Reşadiye ilçesinin Beşdere köyünde doğdu. Çocukluk yıllarını geçirdiği Sarıtarla köyünden küçük yaşlarda İstanbul'a taşındı. Bir süre koleksiyonculuk yapan ve İstanbul'da geçirdiği zor çocukluk yıllarının ardından 1965 yılında bir arkadaşı vasıtasıyla tanıştığı oyuncu Baki Tamer'in yardımıyla Urfalı Cemil Cankat ile birlikte turneye çıktı.
İşçi olarak gittiği Almanya'da yarışmayla gelen birincilik
Turnede sahneye çıktığı ilk yer Lüleburgaz oldu. Ancak yaklaşık bir yıl süren konser turnesinin sonunda yeteri kadar tanınmadığı düşüncesiyle, işçi olarak Almanya'ya gitti ve Siemens fabrikasında işçi olarak çalışırken tanıştığı saz üstadı Halim Giresunoğlu vasıtasıyla katıldığı Almanya'da düzenlenen Türk Halk Müziği ses yarışmasında birinci oldu.
Yeşilçam'da da yer aldı
1970 yılında Türkiye'ye geri döndükten sonra birçok kaset ve plak yaptı. Pelit Film şirketinin sahibi yönetmen Hidayet Pelit'in teklifiyle ile Uğraş Ölümden Ötesi Yok (1973) ve Ben Köyümün Delisiyim (1980) filmlerinde rol aldı.
1979 yılında TRT'de söylediği Tokat Türküsüyle adını yazdırdı
Tek kanallı dönemde, 1979 yılında TRT'de söylediği Başındaki Yazmayı Sarıya mı Boyadın adlı Tokat türküsüyle adından söz ettirdi. Yine memleketi ve doğum yeri olan Tokat yöresine ait anonim ve bestecisi bilinen birçok türküyü seslendirdi. Ali Ekber Çiçek, Ali Kızıltuğ, Orhan Gencebay gibi birçok sanatçıyla projeler gerçekleştirdi.
Özel hayatı
Evli ve iki çocuk annesi olan Mihrican Bahar uzun yıllar TRT Ankara Radyosu'nda görev yaptı.