Kredi kartı borçlarını yeniden yapılandırmak isteyen vatandaşlar için beklenen karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından alınan bu karar, borçlarını hafifletmek isteyen milyonlarca kişiye önemli bir fırsat sunuyor. Karara göre, 26 Eylül 2024 tarihi öncesinde kredi kartı veya kredi borçlarında 30 günden fazla gecikme yaşamış olanlar, ilgili bankalara başvurarak borçlarını 60 aya kadar taksitlendirebilecekler.

Yapılandırmanın Detayları

Borç yapılandırmasından faydalanmak isteyen vatandaşların, 1 yıl içerisinde ilgili bankalara başvuru yapmaları gerekiyor. Kredi kartı borçlarını yapılandıran kişilerin, borçlarının en az yarısını ödemeden kredi kartı limitini artırmaları mümkün olmayacak. Ayrıca, borcun yapılandırılabilmesi için asgari ödemenin 26 Eylül'e kadar yapılmamış olması şartı aranıyor. Bu tarihten önce kullandırılmış krediler ve ödemelerinde 30 günden fazla gecikme yaşanmış borçlar yapılandırma kapsamına alınacak.

Medical Point Gaziantep Hastanesi'nde prostat kanseri etkinliği Medical Point Gaziantep Hastanesi'nde prostat kanseri etkinliği

Birden fazla kredi kartı borcu olanların toplam borcu, yapılandırma sürecine dahil edilmeyecek. Yapılandırılan borcun ödenmeye devam ederken, kartın yapılandırılmamış kısmı aktif olarak kullanılabilecek. Ancak, yapılandırılan borcun yarısı ödenene kadar kredi kartı limiti artırılamayacak.

60 Aya Kadar Taksit İmkanı

BDDK’nın aldığı karar doğrultusunda, borçlar 60 aya kadar taksitlendirilebilecek. Her ay ödenecek taksit tutarı, ilgili ayın asgari ödeme tutarına eklenerek hesaplanacak. Yapılandırılan borç dışında kalan kredi kartı bakiyesinin kullanımı devam edecek. Örneğin, 100 bin liralık borcun 50 bin liralık kısmı yapılandırıldığında, kart sahibi kalan 50 bin lirayı kullanmaya devam edebilecek. Ancak, yapılandırılan borcun en az yarısı ödenene kadar kredi kartı limiti artırılamayacak. Yapılandırmaya uygulanan faiz oranı ise %3,11 olarak belirlendi. Bu yeni düzenleme, borçlarını yeniden yapılandırmak isteyen dar gelirli vatandaşlar için büyük bir fırsat sunuyor. 

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) de konuyla ilgili detayları görüşmek üzere bir araya geldi. TBB’nin, BDDK ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’ndan (TCMB) konuya ilişkin görüş alması bekleniyor. 26 Eylül tarihi, borç yapılandırması sürecinde önemli bir milat olarak öne çıkıyor. 

Muhabir: Mihriban Koçaker